HRVATSKI EKONOMISTI:

Otpisom dugova Grčkoj nije riješena dužnička kriza

  • Autor: L. Filipović
  • Zadnja izmjena 27.10.2011 14:01
  • Objavljeno 27.10.2011 u 11:35
Grčka štrajk

Grčka štrajk

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Vijest o pozitivnom ishodu samita Europske unije donijela je olakšanje na globalnom financijskom tržištu. Ipak, hrvatski ekonomisti smatraju da je još uvijek prerano govoriti da je Unija pobjegla iz ralja dužničke krize

Paket mjera koje su dogovorili čelnici Europske unije nije konačno rješenje problema u eurozoni, smatra glavni ekonomist Splitske banke Zdeslav Šantić. Još uvijek, kaže, postoji opasnost da se dužnička kriza proširi na ostale ugrožene zemlje – Italiju, Španjolsku, Portugal - a i bankarski sektor tek treba vratiti izgubljeno povjerenje ulagača

'Očekivano je bilo da će banke pristati na ovakav scenarij jer se pokazalo da srpanjsko otpisivanje duga od 21 posto nije dovoljno da se uravnoteže grčke financije', kaže Šantić, dodajući da bi pravo rješenje za probleme eurozone bila fiskalna unija.

Princip bliske suradnje zemalja članica u nadzoru fiskalne politike predviđen je europskim Paktom o stabilnosti i rastu, ali je to dosad bilo zanemarivano.

Ekonomski analitičar Velimir Šonje mišljenja je da su najnovije mjere korak naprijed u rješavanju krize u Uniji, koje će konačno otkloniti najekstremnije scenarije, poput propasti eurozone, kojom su javnost, on smatra neutemeljeno, plašili mediji.

Također, ni on ne misli da EU konačno može odahnuti jer je osim Grčke još mnogo prezaduženih zemalja. 'Tek kad svaka od članica Unije dovede u red svoje financije moći ćemo govoriti o rješenju krize', ističe Šonje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi