deset puta u pet godina

OTP banka snižava kamatne stope na kredite u eurima i kunama

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 05.06.2018 11:59
  • Objavljeno 05.06.2018 u 11:59
OTP banka snižava kamatne stope na kredite u eurima i kunama

OTP banka snižava kamatne stope na kredite u eurima i kunama

Izvor: Pixsell / Autor: Ivana Ivanovic/PIXSELL

OTP banka će u srpnju sniziti kamatne stope na sve kredite građana s promjenjivom kamatnom stopom, pa će tako kamatne stope na kredite uz valutnu klauzulu u eurima biti niže za 0,24, a za kredite u kunama za 0,09 postotnih bodova, objavili su u utorak iz te banke

Napominju kako su u posljednjih pet godina deset puta smanjivali kamatne stope građanima.

Do snižavanja kamatnih stopa dolazi slijedom kretanja nacionalne referentne stope (NRS1), uz koju je OTP banka vezala svoje kredite.

OTP banka će sve svoje klijente pravovremeno i pisanim putem obavijestiti o smanjenju kamatne stope te o novoj visini anuiteta i novom otplatnom planu, ističu iz te banke.

Inače, Nacionalna referentna kamatna stopa koristi se u skladu s odredbama Zakona o potrošačkom kreditiranju, a Hrvatska udruga banaka (HUB) je izračunava od 2012. godine, koristeći isključivo javno objavljene podatke Hrvatske narodne banke (HNB).

Pojednostavljeno, NRS je ukupan iznos koji su banke isplatile kao kamate na depozite podijeljen s prosječnim iznosom tih depozita. Izračunava se za razne valute, vrste depozita i rok - tromjesečni NRS (3M NRS) je iznos isplaćen u tri mjeseca podijeljen s tromjesečnim prosječnim stanjem, a isto tako i šestomjesečni (6M NRS) i dvanaestomjesečni (12M NRS).

Brojka iza NRS-a označava računa li se stopa gledajući samo depozite fizičkih osoba (NRS1), uz njih i depozite nefinancijskog sektora (NRS2), ili uključuje i depozite financijskog sektora (NRS3), odnosno depozite svih pravnih i fizičkih osoba.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!