sve je skuplje

Otkrivamo koliko su stvarno poskupjeli pogrebi u Zagrebu: Ukop skuplji za 53 posto, kremiranje 63 posto, ali to nije sve

  • Autor: Nikola Sučec
  • Zadnja izmjena 11.10.2019 14:13
  • Objavljeno 11.10.2019 u 13:04
Zagrebačko groblje Mirogoj

Zagrebačko groblje Mirogoj

Izvor: Pixsell / Autor: pixsell, tportal.hr

Živjeti u Zagrebu nije jeftino, a od početka rujna i umrijeti je skuplje. Gradska groblja Zagreb, koja upravljaju grobljima na području grada, pod novim direktorom donijela su i nove cjenike pravdajući poskupljenja činjenicom da se cijene nisu mijenjale 12 godina i da im treba novac za ulaganja. Objavljeni su novi cjenici, a stari su praktično maknuti sa službenih stranica kako se ne bi moglo usporediti koliko su točno poskupjele usluge ukopa i kremacije. Došli smo u posjed starih i novih računa iz kojih se vidi da je klasičan ukop poskupio više od 50 posto, dok je kremacija u jedinom zagrebačkom, ali i hrvatskom krematoriju skuplja i do 60 posto

'Za troškove pokopa nitko nikad ne postavlja pitanja. Oni se plate, ma koliko god koštali. Usluga sada košta upola više, a sve je ostalo isto - nema tu nikakvog poboljšanja ili nečeg novog što treba platiti 2000 kuna više', žali nam se izvor, a koji je imao tu nesreću da je morao platiti dva sprovoda u Zagrebu - jedan krajem kolovoza i drugi sredinom rujna, kad je na snagu stupio novi cjenik. Redoviti ukop krajem kolovoza platio je nešto više od 4100 kuna, a ista procedura sredinom rujna koštala ga je 6400 kuna, što je velikih 53 posto ili 2200 kuna više.

Kao jeftinija varijanta klasičnom ukopu često se bira kremiranje. No niti kremacija više nije puno jeftinija jer joj je po novim cjenicima cijena skočila za 63 posto - ono što je ranije koštalo 3000 sada u prosjeku stoji više od 5000 kuna.

Skoro svaka stavka na računu za klasični ukop otišla je gore, od 50 pa do čak 85 posto. Najveća pojedinačna stavka na svakom računu su iskop i zatrpavanje grobnice do prve razine, što je ranije koštalo 644 kune, a sad je poskupjelo na 1156,25 kuna ili 80 posto. Ako se grobnica kopa dublje od prve razine, za svaku iduću razinu zaračunava se još po 500 kuna. Pritom se radi ekshumacija ranijih pokojnika, čiji se ostaci spuštaju u nižu razinu, što je prije koštalo 409, a sad 763 kune ili 87 posto više.

Prijevoz i preuzimanje pokojnika također su poskupili, i to 60 posto, s 335 na 536 kuna. Uklanjanje nadgrobne ploče Gradsko groblje naplatit će vam 493 kune, što je do rujna koštalo 328 kuna. Dodatno, uklanjanje viška zemlje s grobnice poskupjelo je s 210 na 368 kuna, dok je zaštita groba prilikom iskopa poskupjela s 31 na 56,5 kuna. Zanimljivo, i korištenje zvona poskupjelo je s 14,88 na 27,65 kuna.

Primjer troškova kod klasičnog ukopa

Primjer troškova kod klasičnog ukopa

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: tportal.hr

'Jeftinija' opcija, kremiranje pokojnika, također je postala vrlo skupa. Prema novom cjeniku, kontrolni pregled preminulog prije same kremacije poskupio je sa 134 na 161 kunu. Prijevoz pokojnika i više je nego dvostruko skuplji - ono što je koštalo 84 sada košta 186 kuna, dok je preuzimanje i postavljanje vijenaca skočilo s 21 na 131 kunu. Da ponovimo, prijevoz i postavljanje vijenaca koštaju 131 kunu, a odvoz vijenaca naplaćuje se još 325 kuna! Zatvaranje urne i graviranje naplaćuju se 58,5 kuna (68 posto više), preuzimanje i prijenos ostataka skuplji su 104 posto i koštaju 417 kuna, dok je uklanjanje i postavljanje pokrovne ploče na grobu skuplje 50 posto i košta 493 kune.

Sam čin kremiranja skuplji je za pomalo nevjerojatnih 226 posto - kremiranje na Mirogoju sada košta 1375 kuna, a ranije 421 kunu, što je poskupljenje za 68 posto ili oko 2000 kuna, a to nije mala stavka ni za čiji budžet. No niti to nije kraj priče jer za svakog pokojnika treba platiti korištenje rashladne komore od 124 kune po danu, što u slučaju da se na pogreb čeka tri dana košta još 372 kune. No nekada se na njega čeka i dulje jer se termini za ispraćaj brzo popune i, što je zanimljivo, novi termini se ne izdaju tijekom vikenda, praznika i blagdana, pa samim time građanima rastu troškovi, tj. prihodi Gradskih groblja. K tome, vrijedi spomenuti trošak održavanja obiteljskog groba koji je porastao s 99 na 200 kuna.

Primjer troškova kremiranja

Primjer troškova kremiranja

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: tportal.hr

Kako opravdati ova poskupljenja kada je Zagreb i ranije bio poznat kao jedno od najskupljih mjesta za ukope? Upitali smo to Gradska groblja Zagreb, koja od siječnja ove godine vodi Patrik Šegota, nakon što je u mirovinu otišla dugogodišnja direktorica Ljerka Ćosić. Šegota nam potvrđuje da je 'Podružnica Gradska groblja izvršila usklađenje cijena s potrebama ostvarivanja zacrtanih planova daljnje izgradnje i proširenja groblja u Gradu Zagrebu, povećanja broja i kvalitete pogrebnih i drugih usluga vezanih uz posljednji ispraćaj i očuvanje uspomena na pokojnike'.

Patrik Šegota, direktor Gradskih Groblja

Patrik Šegota, direktor Gradskih Groblja

Izvor: Društvene mreže / Autor: FACEBOOK

'Nove cijene naših usluga objavljene su na mrežnim stranicama Podružnice Gradska groblja. Pojedine usluge u novom cjeniku su objedinjene tako da za neke od njih ne možemo napraviti izravne usporedbe u odnosu na one iz ranijeg razdoblja', dodao je.

Šegota za tportal napominje da cijene većine usluga Gradskih groblja nisu povećane još do 2007. godine, čak da nisu niti usklađene za godišnje indekse raste cijena. 'Za usporedbu, visina grobne naknade u drugim gradovima Hrvatske iznosi od 125 kuna u Osijeku, oko 200 kuna u Varaždinu do iznosa 300 kuna u Rijeci, dok je ona u Zagrebu bila od 52 do najviše 125 kuna, bez PDV-a, u zavisnosti od lokacije gradskog groblja (...) Sve to uvjetovalo je potrebu uprave Gradskih groblja da usklade cijene za usluge. Promjena cijene godišnje grobne naknade u prosjeku iznosi 100 kuna, a promjena cijene ispraćaja u prosjeku iznosi 900 kuna', kaže sugovornik.

Osim toga, dodaje da su Grobljima i rasli ulazni troškovi, a da će se iz prihoda financirati razvoj i unaprjeđenje kvalitete usluga. Šegota planira proširiti 16 gradskih groblja, objediniti komunalne usluge čime će doći do racionalizacije cijene, doći će do digitalizacije i mogućnosti uspostave kontakta službi groblja s građanima putem interneta, a groblja su, dodaje Šegota, preuzela i obvezu da u iduće dvije godine povećaju korištenje energije iz obnovljivih izvora za 20 posto u sklopu čega slijedi energetska obnova objekata. 'Ono što će najviše obradovati stanovnike Zagreba, ali i brojne građane iz cijele Hrvatske, te svake godine sve brojnije inozemne turiste, koji posjećuju groblja, ponajprije središnje groblje na Mirogoju, jest proširenje prostora za parkiranje vozila, te osiguranje prijevoza do groblja za invalidne i starije osobe. Groblje Mirogoj doživjet će najviše promjena u sljedećem razdoblju o čemu će uprava Gradskih groblja pravodobno obavijestiti Zagrepčane i cjelokupnu hrvatsku javnost', poručio nam je šef Gradskog groblja.

  • +8
  • +5

Grobovi poznatih Hrvata na groblju Mirogoj

Izvor: Pixsell / Autor: Sandra Simunovic/PIXSELL

Podsjetimo, Šegota je preuzeo Gradska groblja početkom ove godine, nakon što je pobijedio na natječaju koji je privukao dosta pažnje medija. Zagrebački holding raspisao je natječaj za novog direktora Gradskog groblja 20. prosinca 2018. Natječaj je trajao samo sedam dana, od čega su tri dana bila neradna - Božić, Sveti Stjepan i nedjelja. Šegota je trenutačno član stranke Bandić Milan 365, u kojoj drži funkciju međunarodnog tajnika.

Prije toga oko 15 godina bio je član HDZ-a, u kojem je jedno vrijeme bio i predsjednik Mladeži HDZ-a za Rijeku. U medijima se prvi put pojavio 2015. godine, kada je o tada predsjedničkoj kandidatkinji HDZ-a Kolindi Grabar Kitarović govorio kao o osobi koju su u kampanju gurnuli Tomislav Karamarko i Milijan Brkić, dok je ranije bila pod utjecajem Ive Sanadera, preko čega Šegota nije mogao prijeći pa je svoje nezadovoljstvo stanjem u HDZ-u podijelio s medijima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!