David Rockefeller

Otišao milijarder zbog kojeg su pomakli i tornjeve WTC-a

25.03.2017 u 22:24

Bionic
Reading

Prije nekoliko dana u 102. godini umro je posljednji unuk legendarnog Johna D. Rockefellera, čovjeka koji je stvorio najbogatiju američku obiteljsku dinastiju i koji je raspolagao bogatstvom koje bi, da živi danas, bilo četiri puta veće od imovine Billa Gatesa

Pomalo u sjeni ovotjedne vijesti o smrti rock'n'roll zvijezde Chucka Berryja dva dana kasnije, 20. ožujka, prošla je informacija o smrti Davida Rockefellera, milijardera iz jedne od najpoznatijih bogataških obitelji u povijesti svijeta. David Rockefeller umro je u 102. godini, a procjenjuje se da je u trenutku smrti raspolagao imovinom većom od tri milijarde dolara. Na popularnoj listi najbogatijih koju sastavlja američki časopis Forbes u izdanju za 2017. godinu bio je najstariji milijarder na svijetu. Tu su titulu sada preuzela dvojica 98-godišnjaka: singapurski brodarski magnat Chang Yun Chung te američki investitor Henry Hillman.

David Rockefeller bio je posljednji živući unuk legendarnog Johna D. Rockefellera, patrijarha i osobe kojoj se mora zahvaliti na tome što je ime Rockefeller diljem svijeta postalo sinonim bogatstva i luksuza. Jedina slična obiteljska dinastija u povijesti koja bi se u legendi i bogatstvu možda mogla mjeriti s američkim Rockefellerima bila je obitelj Rothschild, obitelj europskih Židova i bankara, za koju se govorilo da je tijekom 19. stoljeća posjedovala najveće privatno stvoreno bogatstvo u povijesti svijeta.

Odakle uopće potječe legendarno bogatstvo Rockefellerovih? Pater familias John Davison Rockefeller Senior obogatio se, a kako drukčije, na nafti. Desetljeće između 1850. i 1860. godine može se smatrati početkom naftne industrije. U Europi je poljski farmaceut Ignacy Łukasiewicz 1856. sagradio prvu naftnu rafineriju, a s druge strane Atlantika, u američkoj saveznoj državi Pennsylvaniji, umirovljeni željezničar Edwin Drake je 1859. iskopao bušotinu koja je bila iskra požara potražnje američkog tržišta za naftom kao gorivom. Prvo za petrolejske svjetiljke, u kojima je zamijenila dotad široko korišteno ulje od kitove masti, a onda i za sve drugo.

Za razliku od većine spretnih poduzetnika koji su se bacili na kopanje bušotina i proizvodnju sirove nafte, John D. Rockefeller Sr. se odlučio baviti preradom. S partnerima 1870. godine osnovao je rafineriju Standard Oil Company, koju je vodio gotovo do kraja stoljeća. Kompanija je imala sjedište u Clevelandu u američkoj saveznoj državi Ohio. Rockefeller je s partnerima vrlo brzo preuzeo i uništio konkurenciju te zavladao tržištem cijele države, a nesmiljena kombinacija preuzimanja, potkopavanja konkurencije i vrlo efikasnog vođenja poslovanja donijela im je dominaciju na tržištu cijelog SAD-a. U nekoliko desetljeća Standard Oil se razvio u diva koji je na svojem vrhuncu kontrolirao čak 90 posto američkog tržišta prerađene nafte.

Snažno širenje kompanije pratili su i kontroverzni potezi kojima se eliminiralo konkurenciju, a zbog svoje dominacije na tržištu Standard Oil je bio predmetom nekoliko tužbi nakon kojih bi redovito uslijedile pravne ekshibicije vlasnika i šefova usmjerene u očuvanje tržišta, kompanije i utjecaja. U konačnici, 1911. godine američki vrhovni sud donio je odluku kojom je Standard Oil podijeljen na nekoliko desetaka manjih kompanija, od kojih mnoge, nakon mnogih desetljeća spajanja i preuzimanja, danas čine dijelove poznatih naftnih divova kao što su ExxonMobil, Chevron ili BP. Razbijanje Standard Oila je bio događaj koji je zacementirao bogatstvo legendarne obitelji. Ispostavilo se da 34 manje tvrtke, nastale razbijanjem Standarda, zajednički vrijede puno više nego što su vrijedile unutar jedne velike kompanije.

John D. Rockefeller tako je postao najbogatiji čovjek ikad u Sjedinjenim Američkim Državama. Bio je prvi američki milijarder, a njegovo se bogatstvo na vrhuncu procjenjivalo na gotovo dva posto cijele američke ekonomije. U tim razmjerima ono bi danas iznosilo oko 370 milijardi dolara, iznos četiri puta veći od bogatstva kojim danas raspolaže vodeći milijarder Bill Gates.

Patrijarh Rockefeller zaslužan je i za filantropsku crtu koja se proteže kroz povijest milijarderske obitelji. Još i puno prije nego što je osnovao Standard Oil šesnaestogodišnji John Rockefeller je dio svoje zarade davao u dobrotvorne svrhe. U početku su mu donacije bile vezane uz crkvu i njeno djelovanje, da bi kasnije postao veliki promotor edukacije i javnog zdravlja. Njegova supruga, Laura Spelman Rockefeller, bila je pak angažirana u promicanju općenito građanskih prava te jednakosti za žene.

John D. Senior i Laura imali su petero djece: četiri kćeri i, najmlađeg, sina Johna D. Rockefellera Juniora. On je imao petero sinova i kćer, a najmlađi među sinovima bio je David, rođen 1915. godine. David je odrastao u uvjetima kakvi se mogu i očekivati za bogatašku obitelj: uz dadilje, kućne pomoćnice i pomoćnike u jednoj od najvećih privatnih kuća u New Yorku u to doba.

Školovanje mu je uključivalo Harvardsko sveučilište, London School of Economics i doktorat iz ekonomije sa Sveučilišta u Chicagu. U doktoratu je izrazio podršku državnoj potrošnji kao zamašnjaku gospodarskog oporavka nakon Velike depresije tridesetih godina, čime je izazvao negodovanje ostatka obitelji Rockefeller, poznate po neslaganju s Rooseveltom i njegovim ekonomskim programom New Deal.

Nakon doktorata 1940. godine zaposlio se kao tajnik njujorškog gradonačelnika Fiorella La Guardije te je za plaću od jednog dolara godišnje sastavljao odgovore na pisma upućena gradonačelniku. Tijekom Drugog svjetskog rata bio je stacioniran u Sjevernoj Africi i Francuskoj kao dio vojne obavještajne službe.

Poslovnu karijeru, po kojoj je uz društveni i politički utjecaj bio najviše poznat, započeo je 1946. godine u banci Chase National, koja će kasnije postati Chase Manhattan, a danas je dio grupe JPMorgan Chase. Uz njegove bankarske dane vežu se usponi i padovi te banke čiji je u jednom razdoblju bio glavni izvršni direktor. Njegov doprinos bio je u međunarodnom širenju poslovanja, no zamjerali su mu da je zbog tog fokusa u potpunosti izgubio utrku na američkom tržištu, na kojem ga je potukao tadašnji najjači konkurent Citibank.

Međunarodno širenje Chase Manhattana, koji je bio prva američka banka s poslovnicama u Moskvi i Pekingu, bilo je odraz enormno široke mreže poznanstava na svim razinama vlasti i poslovnog svijeta koju je, zahvaljujući imenu i poziciji u društvu, stvorio David Rockefeller. Legendarna je priča o njegovoj kolekciji od preko 150.000 posjetnica koje je skupio i sačuvao tijekom života.

Rockefeller je bio i vrlo utjecajan u društvenom i poslovnom životu New Yorka. Njegovoj odluci da novo sjedište banke Chase Manhattan smjesti na donji dio Manhattana mnogi pripisuju ulogu okidača revitalizacije tog dijela grada, u koji su tada svoje zgrade i poslovna sjedišta počele seliti i druge banke i korporacije.

Možda najznakovitija anegdota vezana uz značenje obitelji Rockefeller u životu New Yorka potječe iz razdoblja u kojem su se u tom dijelu grada počeli graditi poznati tornjevi World Trade Centera. Prema toj priči, kad je David Rockefeller saznao da će mu jedan od tih tornjeva zakloniti pogled iz ureda na rijeku Hudson i Kip slobode, nazvao je brata Nelsona, tada guvernera savezne države New York, i upitao ga 'bi li ga mogao pomaknuti za nekoliko stopa' te je nastavio uživati u svom pogledu. Michael Bloomberg, kolega milijarder i dugogodišnji gradonačelnik New Yorka, izjavio je kako 'niti jedna osoba nije više od Davida Rockefellera pridonijela poslovnom i društvenom životu New Yorka u tako dugom razdoblju'.

Smrću Davida Rockefellera, koji je tijekom života u nekoliko navrata odbijao nagovore američkih predsjednika da postane ministar financija s obrazloženjem da bi mu se time smanjio utjecaj, obitelj Rockefeller ostala je bez prepoznatljivog člana koji ima značajnu ulogu u javnom životu. Među pripadnicima mlađih generacija Rockefellera nema nijednog koji bi uživao utjecaj što su ga imali David, njegova braća i njihovi preci. No brojni najmlađi Rockefelleri će bez obzira na to i dalje uživati u bogatstvu koje su ti preci stvorili i, kroz stoljeće i pol, održali.