WALL STREET

Najdulji pozitivni niz Dow Jonesa još od 2017. godine

25.07.2023 u 06:56

Bionic
Reading

Na Wall Streetu su u ponedjeljak najvažniji burzovni indeksi porasli, pri čemu je Dow Jones ostvario najdulji neprekinuti pozitivni niz u zadnjih šest godina, kako se investitori klade i na druge dioničke sektore, osim tehnološkog, da će im ulaganje u njih donijeti zaradu.

Njujorški Dow Jones indeks porastao je 183,55 bodova ili 0,52 posto, na 35.411 bodova, čime je ojačao 11. dan zaredom, što je njegov najdulji neprekinuti niz rasta još od 2017. godine. Ujedno, na najvišoj razini od travnja lani.

Istodobno, S&P 500 indeks ojačao je za 0,4 posto, na 4.554 boda, a skromni rast ostvario je i Nasdaq, za 0,19 posto, na 24.058 bodova.

Dow je jučer ponajviše porastao zahvaljujući skoku cijene dionice naftne kompanije Chevron za gotovo dva posto, budući da je izvijestila o snažnoj dobiti u drugom tromjesečju.

Tehnološki Nasdaq, pak, imao je jučer nešto slabiju izvedbu jer investitiori traže prilike za ulaganje u dionice izvan tehnološkog sektora, čime podižu cijene dionica u sektorima poput energetskog i bankarskog.

"Gledamo kako investitori počinju ulaziti i u druge sektore, odnosno da možda počinju unovčavati dobit od ulaganja u tehnološke dionice i ulagati u druge dijelove tržišta za koje procjenjuju da su malo bolja prilika", ističe Randy Frederick, direktor trgovanja i derivata u Schwab centru za financijska istraživanja.

Ipak, Nasdaq je od početka godine u plusu je 34,3 posto, nadmašivši svojm izvedbom ostale indekse i to zahvaljujući rastu cijena dionica velikih tehnoloških kompanija na krilima optimizma oko umjetne inteligencije te očekibanja da će Fed uskoro zaustaviti ciklus zaoštravanja monetarne politike. Investitori sada čekaju objavu poslovnih rezultata Micosofta, Googleovog vlasnika Alphabeta i Meta Platformsa ovoga tjedna, koji bi trebali opravdati njihove jako visoke valutacije.

Trgovanje se i dalje odvija u sjeni ovootjednog zasjedanja Feda, a većina analitičara i investitora očekuje da će Fed ponovno podići kamatne stope za četvrtinu postotnog boda, ali i najaviti da će završiti s ciklusom njihova podizanja, nakon što su podaci ovoga mjeseca ukazali na dezinflaciju, odnosno usporavanje inflacije.

Na europskim burzama jučer je većina najvažnijih indeksa blago porasla, pri čemu londonski Ftse za 0,19 posto, na 7.678 bodova, a frankfurtski DAX za 0,08 posto, na 16.190 bodova, dok je pariški CAC oslabio za 0,07 posto, na 7.427 bodova.