MORAT ĆE REZATI

Ostojiću i Kotromanoviću nedostaju milijuni za plaće

Ante Kotromanović i Ranko Ostojić

Ante Kotromanović i Ranko Ostojić

Izvor: Cropix / Autor: Dragan Matić/CROPIX

Ministarstvu obrane i Ministarstvu unutarnjih poslova nedostaje oko 420 milijuna kuna za plaće, doznaje Jutarnji list. Na nedavnoj zatvorenoj sjednici Vlade prezentirani su podaci Ministarstva financija prema kojima MUP-u nedostaje oko 316 milijuna kuna, a Ministarstvu obrane 213 milijuna kuna, dok još veći minus, iako se ne zna koliki, ima Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta

Ministar obrane Ante Kotromanović oštro je reagirao, piše Jutarnji, na ove podatke, tvrdeći da su djelatnici Ministarstva financija napravili pogrešnu analizu.

Naime, u masu plaća koje MORH isplaćuje uvrštene su i otpremnine koje su bile isplaćene u lipnju i srpnju, čime se ukupan iznos za plaće dramatično podigao. Kontromanović je na sjednici Vlade ustvrdio kako MORH-u za isplatu plaća i regresa nedostaje 108 milijuna kuna, a s tom se brojkom kasnije složio i ministar Slavko Linić.

Za problem manjka novca za plaće u MUP-u i MORH-u u Vladi se zna već dulje vrijeme. MORH je već prilikom izrade proračuna dobio 85 milijuna kuna manje za plaće, na što treba dodati i 25 milijuna kuna za regres.

Da bi ministarstva namaknula sredstva za plaće postoje dva načina - rebalans ili uštede. Kako ministar Linić odbija svaku pomisao na rebalans, jedna od planiranih ušteda je ograničavanje prava na beneficirani staž. Budući da je za to potrebno mijenjati zakon, a uštede su potrebne već od 1. rujna, Vlada će na prvoj sjednici nakon ljetne stanke donijeti uredbu koja će regulirati to pitanje i bit će na snazi do izmjene zakona.

MORH-u i MUP-u je dan nalog da naprave sistematizaciju radnih mjeta s beneficiranim stažom, piše Jutarnji list.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi