PREMIJER U HGK-u

Orešković ispucao niz obećanja poduzetnicima za novi uzlet

16.03.2016 u 11:08

  • +8

U HGK održana je konferencija na temu: Poslovna klima u Republici Hrvatskoj

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Bionic
Reading

Gostujući na konferenciji 'Poslovna klima u Hrvatskoj – prilika ili izazov?', u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, predsjednik Vlade Tihomir Orešković u srijedu je najavio kako će hrvatske poduzetnike osloboditi nepotrebne regulacije, srezati parafiskalne namete za 330 milijuna kuna te da će do kraja godine srediti zemljišne knjige

'Proračun je tek prvi korak u izvlačenju zemlje iz krize. Drugi korak je reformski plan predstavljen Europskoj komisiji. Kao što znate, ja dolazim iz poslovnog svijeta i razumijem probleme poduzetnika, a naše reforme će olakšati poslovanje', rekao je Orešković gostujući na konferenciji o problemima poduzetnika koju je organizirala Hrvatska gospodarska komora.

'Smanjit ćemo nepotrebnu regulaciju i zakonodavni okvir koji utječe na poslovanje. Vlada je odlučila i smanjiti parafiskalne namete, a neporezna opterećenja će biti manja za jedan posto BDP-a ili 330 milijuna kuna', istaknuo je premijer.

'Kada je riječ o pravosuđu, oslobodit ćemo suce nesudskih poslova, skratiti trajanje procesa i smanjiti broj neriješenih predmeta. Do kraja godine ćemo riješiti i problem nesređenih zemljišnih knjiga. To je samo dio mjera kojima ćemo osloboditi prostor za gospodarstvo i novi uzlet nakon godina krize', tvrdi šef Vlade.

Rekao je kako on Hrvatsku vidi kao zemlju s ogromnim potencijalnom. Dok je vodio Plivu, dodao je, bio je najveći ulagač u Hrvatsku. 'Mnogi ne znaju da je Teva uložila po sto milijuna dolara u Kinu, Indiju i Hrvatsku, što je primjer da se može i da konkuriramo. Nećemo konkurirati kroz jeftinu radnu snagu, nego kroz znanost. Može se, ja vjerujem i ja sam jedini premijer koji je bio investitor pa prepoznajem izazove', rekao je.

Kada je riječ o gospodarskom rastu, Orešković smatra da su mali i srednji poduzetnici ključni za njega.

'Zato je i Vlada odlučila osnovati fond za poduzetnike, vrijedan pola milijarde kuna, kako bi mladi mogli pokrenuti proizvodnju. Trebamo se fokusirati na startupe kako bi mladi mogli doći do poduzetničkih centara i dobiti ideje. Trebamo i iskoristiti modele koji već postoje i ubrzati postupke', zaključio je šef Vlade.

Orešković je bio gost konferencije 'Poslovna klima u Hrvatskoj – prilika ili izazov?' u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, a otvorili su je šef HGK Luka Burilović te njemački veleposlanik u Hrvatskoj Thomas Eberhard Schultze.

'Nakon 16 godina i četiri premijera konačno imamo premijera koji dolazi iz poslovnog sektora, iza kojeg stoje rezultati i jedan je od nas', rekao je Burilović, oduševljeno pozdravljajući Oreškovića.

Prema njemu, trebamo biti optimisti jer Hrvatska ima ogromne potencijale koje samo treba uvezati u isti kolosijek.

'Najveći uteg našim gospodarstvenicima čine stalne zakonske izmjene, pravna i porezna nesigurnost. To je rak rana. Pozdravljamo planove nove Vlade i ohrabruje nas prijedlog novog proračuna u kojem je prvi puta nakon osam godina planirani deficit manji od osam posto. Spremni smo dati punu potporu Vladi za provođenje reformi', rekao je Burilović.

Naveo je kako je HGK početkom ožujka uveo brži način rješavanja sporova, pokrenuli su inicijativu za registraciju tvrtki kako bi rasteretili javnu upravu te su se u kratkom vremenu izborili za ukidanje energetskih certifikata za male iznajmljivače. 'Poljska je od 2007. do 2013. iz fondova EU-a izvukla 86 milijardi eura, to nam mora biti primjer', zaključio je.

Prvi čovjek njemačke diplomacije u Hrvatskoj, Schultze, kazao je kako će ova godina biti vrlo dobra za Hrvatsku ako se provedu reforme i ako država na pametan način pomogne poduzetnicima.