sporni nalaz od 8,6 milijuna kuna

Optužno vijeće za Agrokor danas ispituje financijskog vještaka tužiteljstva Kamala

27.02.2023 u 09:51

Bionic
Reading

Na Županijskom sudu u Zagrebu održat će se sjednica optužnog vijeća na kojoj bi trebalo ispitati financijskog vještaka poljskog KPMG-a Ismeta Kamala i odlučiti o zakonitosti njegova nalaza u slučaju Agrokor koji je tužiteljstvo platilo preko 8 milijuna kuna

Kamal se pojavio na sudu početkom prošlog studenog, a sjednica je prekinuta jer je bivši vlasnik Arokora Ivica Todorić zatražio izuzeće svih nadležnih sudaca i tužitelja. Naime, branitelji optuženih duže vrijeme tvrde da je Kamalov vještački nalaz, koji je državu koštao 8,6 milijuna kuna, nezakonit, jer su ga umjesto poljskog KPMG-a izradili hrvatski vještaci koji su u sukobu interesa jer su radili za Agrokor u vrijeme izvanredne uprave, piše HRT.

Todorića i njegovih 14 suoptuženika optužnica tereti da su od 2006. do 2017. oštetili koncern za 1,2 milijarde kuna. Od toga je Ivici Todoriću, kako tvrdi tužiteljstvo, pribavljeno 923,6 milijuna kuna, a ostatak od oko 320 milijuna kuna nizozemskom Agrokor Investmentu BV.

O osnovanosti optužnice od 459 stranica optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda raspravlja od 2021. godine, a u međuvremenu je Visoki kazneni sud naložio novo propitivanje zakonitosti financijskog vještačenja na kojem se optužnica temelji.

  • +13
Ivica Todorić dolazi na Optužno vijeće za Agrokor Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL