lider u kliničkim istraživanjima

Optimapharm preuzeo češki MKS Research

10.01.2018 u 11:08

Bionic
Reading

Slijedeći globalni trend konsolidacije tržišnih pozicija specijaliziranih kompanija za provođenje kliničkih istraživanja (Clinical Research Organization – CRO), Optimapharm, vodeća CRO kompanija u regiji jugoistočne Europe, preuzela je češku CRO kompaniju MKS Research

Optimapharm preuzimanjem MKS Research ulazi na češko tržište, dodatno jača portfelj klijenata iz farmaceutske i biotehnološke industrije i tržišnu poziciju u srednjoj Europi. Potez je u skladu sa srednjoročnim strateškim ciljem Optimapharma da postane najveća neovisna kompanija za provođenje kliničkih istraživanja u srednjoj i istočnoj Europi, s operacijama diljem Europe i SAD-a.

'Tržište kliničkih istraživanja u kontinuiranom je uzletu, a mi imamo znanje, reference i kvalitetnu financijsku poziciju koji nam omogućavaju da predvodimo konsolidaciju u regiji. Imamo ambiciju udvostručiti prihode u naredne tri godine, a akvizicije kvalitetnih kompanija poput MKS Researcha dio su strategije', izjavila je Gordana Gregurić Čičak, predsjednica Uprave Optimapharma.

Optimapharm će konsolidacijom MKS Research imati ukupno 120 zaposlenika i godišnje poslovne prihode iznad 12 milijuna eura. Optimapharm ima sjedište u Zagrebu i urede u više od 10 europskih zemalja, pokriva tržište veće od 200 milijuna ljudi i ima ekspertizu za provođenje kliničkih istraživanja od I do IV faze diljem Europe i SAD-a.

'Postajemo dio mnogo veće kompanije sa strukturiranom podrškom poslovanju. To znači da ćemo se još bolje moći fokusirati na projekte i na rast na tržištima Češke i Slovačke , a našim zaposlenicima će se otvoriti mogućnosti razvoja karijere unutar međunarodne grupacije te rad na kompleksnijim projektima', izjavila je Veronika Sebkova, izvršna direktorica MKS Researcha.

Vrijednost globalnog tržišta za provođenje kliničkih istraživanja proteklih godina raste po godišnjim stopama iznad 10 posto, a u 2016. godini doseglo je 31,4 milijardi američkih dolara. Predviđa se da će u razdoblju od 2017. do 2021. dosegnuti 49,26 milijardi dolara (istraživanje New Market Research Report, prosinac 2017.). Najveće tržište je SAD koji čini 40 posto globalnog tržišta, dok je Europa drugo najveće tržište.