RASPRAVA IZVRŠENJU PRORAČUNA ZA 2010.

Oporba: Vlada je zapostavila gospodarstvo

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 08.06.2011 19:38
  • Objavljeno 08.06.2011 u 19:35
martina dalić

martina dalić

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Maček

Godišnje izvješće o izvršenju državnog proračuna za 2010. godinu, u kojemu je ostvaren deficit od 14 milijardi kuna, dobio je danas potporu HDZ-a, ali ne i oporbe koja je upozorila da je vlada prošle godine uspjela zadovoljiti samo korisnike proračuna, zapostavljajući gospodarstvo i ravnomjeran regionalni razvoj

Podnoseći izvješće, ministrica financija Martina Dalić istaknula je da su proračunom za 2010. ukupni prihodi realizirani u iznosu od 107,7 milijardi kuna, što je za 2,8 milijardi ili 2,5 posto manje nego u 2009. Prihodi od poreza ostvareni su u iznosu 61,8 milijardi kuna, odnosno 2 posto više nego godinu ranije, najviše od PDV-a (37,7 milijardi kuna ili 1,7 posto više nego u 2009.).


Što se rashoda tiče, oni su iznosili 121,9 milijardi kuna, što je u odnosnu na 2009. povećanje od 1,7 milijardi. Najveći dio rashoda odnosio se na mirovine (34,8 milijardi kuna) te resor zdravstva i socijalne skrbi (24 milijarde kuna). Ukupni manjak državnog proračuna u 2010. iznosio je 14 milijardi kuna ili 4,2 posto BDP-a, izvijestila je ministrica Dalić.

Izvršenje proračuna u prošloj godini dobilo je potporu Kluba HDZ-a, u ime kojega je Ivan Šuker ustvrdio kako se, zahvaljujući zaslugama monetarne i fiskalne politike u proteklom razdoblju, u ovom trenutku definitivno može reći da Republika Hrvatska izlazi iz recesije - i to bez ičije pomoći. Povećanje rashodovne strane proračuna objasnio je podmirenjem preuzetih obveza, u prvom redu prema umirovljenicima, te raznim socijalnim davanjima.

Za razliku od vladajućih, oporba se oštro okomila na izvješće, upozoravajući na makroekonomsku, ali i regionalnu neprihvatljivost prošlogodišnjeg državnog proračuna.

'Vlada nije ostvarila ni jedan cilj vezan uz makroekonomsku stabilnost, već je samo, zahvaljujući visokom deficitu, uspjela zadovoljiti obveze prema korisnicima proračuna', ustvrdio je Slavko Linić (SDP), koji smatra da je 'taj proračun potpuno zaustavio gospodarstvo i samo nastavio katastrofalna kretanja iz 2009.'. Nastavljen je trend povećanja nezaposlenih i umirovljenika, te smanjivanja broja onih koji rade, privređuju i uplaćuju doprinose, upozorio je Linić.

Dinko Burić (HDSSB), analizirajući podatke iz izvješća, smatra kako proračun za 2010. jasno pokazuje 'maćehinski odnos vlade prema Slavoniji i Baranji'.

'Niti jedno državno jamstvo nije izdano za područje poljoprivrede, stratešku gospodarsku granu Slavonije i Baranje', upozorio je Burić, upitavši smatra li vlada da Slavoniji i Baranji ne treba pomoći.

Riječ je o dokumentu koji pokazuje nastavak osmogodišnje pogrešne politike HDZ-ove vlade koja ne računa o elementarnim potrebama hrvatskih građana, ustvrdio je Zlatko Koračević, istaknuvši da Klub HNS/HSU-a ne može podržati to izvješće.

'Ova vlada očito nije u stanju osmisliti jedan potpuno drukčiji proračun, koji će nam dati perspektivu i razvojnu mogućnost', smatra Koračević, podjetivši da je HNS osam godina bezuspješno upozoravao na neprihvatljivost ovakve strukture proračuna, ali i da nijedan njihov prijedlog nije prihvaćen.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi