TREĆA GODINA KRIZE

Oporavak tržišta nekretnina tek krajem 2012.

16.12.2010 u 11:37

Bionic
Reading

Tržište nekretnina u Hrvatskoj već je dvije godine u dubokoj krizi. Ove godine promet na tržištu manji je za tridesetak posto u odnosu na 2009, a u odnosu na 2008. je prepolovljen

Kako doznajemo od trgovaca nekretninama, trguje se uglavnom ili jeftinim nekretninama ili onim jako skupim, kojima cijene, unatoč krizi, nisu znatno snižene. Više se trguje rabljenim nego novim nekretninama.

Razlog je, smatra vlasnik Lika nekretnina Ivan Bižanović, što se s vlasnikom nekretnine lakše postiže dogovor nego s graditeljima i građevinskim tvrtkama koje su gradile s ciljem zarade. Investitori pokušavaju doći do gotovine i najnovijim trendom u Zagrebu - iznajmljivanjem neprodanih stanova. 'Banke su financirale graditelje, građevinske tvrtke i kupce. Slikovito rečeno', rekao nam je vlasnik Lika nekretnina Ivan Bižanović, 'banke sjede na tri grane i pitanje je koju će najprije početi rezati. Smatra se da će iduće godine banke 'čistiti' loše portfelje i, ako ništa drugo, morati skratiti jednu od tih triju grana'.

Ukupna gospodarska situacija ne ide u prilog sudionicima tržišta nekretnina. Nema naznaka gospodarskog oporavka, sve je veći rast nezaposlenosti i sve češći rad na pola radnog vremena te rad na određeno. Građevince dodatno pogađa potpuno rezanje državnih investicija, do kojih opet neće doći sve dok Hrvatska ne uđe u EU i ne povuče novac iz fondova EU-a.

Novi kupci stanova pojavit će se tek kada se popravi ekonomska situacija na tržištu. Bižanović smatra da tržištu ne bi pomoglo i da se dogodio značajniji pad cijena nekretnina te da su banke smanjile kamate. Upozorio je da je oporavak moguć tek kada uslijedi rast zaposlenosti i fiskalna stabilnost, a to nije moguće prije kraja 2012. i početka 2013. godine.

Od investitora, jedini koji nešto prodaju u krizi su oni koji su se orijentirali na izgradnju stambenih zgrada s prevladavajućim jednosobnim ili manjim dvosobnim stanovima, jer su to jedini stanovi koji se sada prodaju. Cijene stanova mogu spuštati samo investitori koji su financirali projekte bez kredita. Prvi su svoje pogreške priznali bankari i spremni su platiti cijenu svojih zabluda jer imaju iz čega, rekao nam je Bižanović, dodajući da pojedine banke razmišljaju o otpisu neprodanih stanova i otvoreno priznaju da su financirale loše, neprofitabilne projekte te da se ubuduće moraju orijentirati na kvalitetne investicije. Sljedeći im je korak pokušati prodati stanove po cijeni kredita koji još nije otplaćen.

Ulagači i graditelji će odsad morati biti kreativniji prilikom planiranja projekata, više se neće moći maksimalizirati broj kvadrata, kao dosad, više se neće plaćati precijenjene cijene zemljišta, a sve će to rezultirati boljom kvalitetom gradnje, prije svega energetski učinkovitijom gradnjom.

Godina pred nama bit će izrazito krizna. U 2011. bit će uveden porez na nepokretnu imovinu i nekretnine, jer to imaju sve europske zemlje. Za očekivati je da će iduće godine pravo vlasništva zbog neplaćanja kredita izgubiti još nekoliko tisuća građana. Glavni uzrok nevraćanja kredita bit će rastuća nezaposlenost, a u vlasništvo banaka ove godine preneseno je nekoliko stotina kuća i stanova. Bižanović smatra da tržište nekretnina još nije dotaklo dno te očekuje veći pad cijena početkom godine, a strmoglavi pad u drugoj polovici iduće godine.

Iduća će godina, smatra vlasnik Lika nekretnina, biti iznimno teška za agencije i pitanje je koje će od njih preživjeti.