nisu svi sretni

Omiljeni gosti razočarani sezonom i neće se vraćati: Sladoled je skuplji jedino u Japanu!

16.07.2023 u 19:02

Bionic
Reading

Je li ova turistička sezona bolja od lanjske ili nije još nitko ne zna? Njemački turisti, čini se, blago su razočarani

Jedan od razloga bi lako mogla biti naša čuvena bahatost kod cijena, piše Slobodna Dalmacija, od onih u trgovinama i ugostiteljstvu, pa do onih najsitnijih usluga.

U doba kad se informacije šire brzinom svjetlosti, nije trebalo puno da se proširi vijest kako ljetovanje na Jadranu više uopće nije povoljno ni državljanima puno bogatijih zemalja od Hrvatske.

Vijesti o skupoj Hrvatskoj postale su tema i stranih medija, pa smo tako naišli i na članak njemačkog portala Frankfurter Rundschau, čija novinarka Helena Gries piše kako cijene u Hrvatskoj ‘rastu svakodnevno‘ i da mnogi turisti ne žele više uopće opet doći. Malo je reći da je spomenuti članak teška antireklama za Hrvatsku i da bi nam omiljeni gosti mogli sve rjeđe dolaziti na Jadran.

'Ljetni odmor na Sredozemlju postao je skup. Posebno u Hrvatskoj gdje su cijene postale nezamislive. Zbog toga su kritike turista sve glasnije. Neki putnici su ostali šokirani već i pri samom pogledu na cijene u Hrvatskoj. Pa mnogi govore: Nećete nas opet vidjeti, tamo se više ne vraćamo!' piše Gries, pa prenosi izjave domaće stručnjakinje koja kaže da su samo troškovi smještaja na hrvatskoj obali u posljednje dvije godine porasli za 30 posto. Hrvatska je sada skuplja od Španjolske i Grčke, a cijene rastu na dnevnoj bazi.

  • +15
Turisti u Makarskoj Izvor: Cropix / Autor: Ivo Ravlic

Val poskupljenja na hrvatskoj obali šokira turiste sve više i više. Krivac za poskupljenja, prema pisanju medija, nije samo visoka inflacija, nego i rast cijena nakon uvođenja eura početkom godine, piše Frankfurter Rundschau i prenosi hrvatske medije

'Čak i običan sladoled za mnoge je turiste u Hrvatskoj upitan. Turisti iz Njemačke pričaju kako su za dvije kugle sladoleda platili 7 eura na hrvatskoj obali. Tako da je posebno za obitelji s djecom odmor u Hrvatskoj brzo postao skupo zadovoljstvo. Skuplji sladoled postoji jedino u Japanu', navodi se.