potpun debakl

Olimpijske igre prava su financijska katastrofa za Japan i Tokio: Proračun je probijen, pogledajte koliki su troškovi

28.07.2021 u 13:51

Bionic
Reading

Olimpijske igre u Tokiju prava su financijska katastrofa za taj grad i Japan u cjelini, a što su najviše uzrokovali zabrana dolaska navijača i odustajanje velikih sponzora

Proračun za Olimpijske igre u Tokiju katapultiran je iznad 20 milijardi dolara nakon što su odgođene prije godinu dana, navodi The Wall Street Journal. Neki od tih troškova uključuju obnovu stadiona vrijednu milijardu dolara, izgradnju olimpijskog sela i marketinške događaje.

Ovaj trošak od 20 milijardi dolara mogao bi se nadoknaditi prihodom od Igara, ali on će biti znatno manji od predviđenog jer Igre u Tokiju neće imati publiku na borilištima, piše MarketWatch.

Prazni stadioni i dvorane koštat će Organizacijski odbor Olimpijskih igara (OCOG) najmanje 800 milijuna dolara gubitaka na ulaznicama.

Međutim prodaja ulaznica samo je dio problema praznih stadiona u Tokiju. Prema organizatorima, posjetitelji bi u Japanu potrošili otprilike dvije milijarde dolara na obroke, prijevoz, hotele i robu.

OCOG je predvidio prihod od 6,7 milijardi dolara, što je daleko manje od procijenjenih troškova, ali ta procjena uključuje prihod od kupovine ulaznica.

Olimpijske igre u Tokiju raspolažu i prihodima od sponzora i televizijskih prava, ali ukupna slika prihoda nije jasna zbog pandemije.

Problem je i odustajanje pojedinih velikih sponzora. Izvršni direktor Suntoryja Takeshi Niinami rekao je u ponedjeljak za CNN Business da je njegova tvrtka odlučila odustati od sponzoriranja Igara u Tokiju, rekavši da je to 'preskupo'.

  • +36
Otvaranje Olimpijskih igara u Tokiju 2020. Izvor: EPA / Autor: RUNGROJ YONGRIT

'Razmišljali smo o tome da budemo olimpijski partner... ali nema tu ekonomske računice', rekao je čelnik japanskog diva u sektoru proizvodnje pića, vlasnik brendova kao što su Orangina i Jim Beam.

Valja napomenuti da često Olimpijske igre nisu bile isplative za gradove domaćine, prema podacima Vijeća za vanjske odnose, neovisne i nestranačke organizacije. Primjerice, Igre u Pekingu 2008. generirale su 3,6 milijardi dolara prihoda, no grad domaćin potrošio je više od 40 milijardi dolara, a Ljetne olimpijske igre 2012. u Londonu uprihodile su 5,2 milijarde dolara u usporedbi s 18 milijardi dolara troškova.