VELIKA ROŠADA

Odzvonilo Talijanima, Francuzi žele zagospodariti bankarskim tržištem

23.11.2016 u 07:00

Bionic
Reading

Mađarska OTP banka obavila je 'due diligence', dubinsko snimanje Splitske banke, što se može smatrati najavom početka novog preslagivanja na bankarskom tržištu, potvrdio je za tportal vrlo dobro upućeni izvor iz samog vrha hrvatske bankovne industrije. Službenih informacija i komentara zasad nema, ali neslužbeno se može čuti da se zbog globalnih gibanja s epicentrom u Italiji u idućim mjesecima mogu očekivati vidljivi efekti u Hrvatskoj te da će se oni prije svega odraziti na vlasničku strukturu domaćih banaka

Tportalov izvor iz Splitske banke, u kojoj više od 1.400 zaposlenih već tjednima očekuje vijesti o novim vlasnicima, tvrdi da se ne radi o klasičnom due diligenceu u kojemu se dokumentacija pregledava na licu mjesta, već da su Mađari od francuskih vlasnika Splitske banke dobili niz konkretnih informacija o njenom poslovanju.

Talijanskom UniCreditu, vodećoj financijskoj grupaciji u toj državi, nedostaje oko 13 milijardi eura kako bi dosegnuo dovoljnu stopu adekvatnosti kapitala i izdržao famozni stres-test, na kojemu još od početka financijske krize inzistira Europska komisija, a još nije definirano u kojem smjeru će se kretati proces prikupljanja potrebnog kapitala. Pojednostavljeno, opcije su dokapitalizacija grupe ili rješavanje dijela biznisa u srednjoj i istočnoj Europi, a u svakom slučaju efekt će izravno ili neizravno osjetiti njihova hrvatska tvrtka kći, Zagrebačka banka.

Već je najavljeno da će UniCredit 13. prosinca predstaviti opsežan plan restrukturiranja i tada će mnoge stvari biti jasnije, no činjenice govore da bi već trećom dokapitalizacijom ovoj financijskoj grupi bila temeljito promijenjena vlasnička struktura pa se može čuti da su sadašnji dioničari tome manje skloni. S druge strane, UniCredit se već riješio dijela svojih operacija u Poljskoj i drugim obližnjim državama, a svjetski mediji već spekuliraju da će - pogotovo ako se proces prikupljanja kapitala ne bude odvijao onako kako je planirano - upravo Zagrebačka banka biti sljedeća na listi za prodaju. Za posao vrijedan od jedne do jedne i pol milijarde eura, čini se, zainteresirana je francuska Societe Generale grupa, inače vlasnik domaće Splitske banke

 

Francuzi se spominju i kao mogući partner u eventualnom globalnom spajanju s UniCreditom, a i u tom slučaju bit će zbog hrvatskih regulatornih pravila o koncentraciji vlasništva prisiljeni prepustiti svoj udio u Splitskoj banci, o čemu su, kako doznaje tportal, već debelo odmakli pregovori sa zainteresiranom OTP bankom.

Ista banka još je prije deset godina također bila u igri za preuzimanje Splitske banke, jedine veće hrvatske banke sa sjedištem izvan Zagreba, no pretekao ju je Societe Generale s ponudom od oko milijardu eura.Dakle, ukratko: poprilično je izvjesno da će Francuzi izravno ili neizravno ući u vlasničku strukturu Zagrebačke banke, a u tom slučaju nakon punih deset godina izlaze iz vlasništva nad Splitskom bankom. Hrvatska narodna banka drži se pisanih i nepisanih pravila da tri najveća igrača na tržištu zajedno mogu imati udjel do 50 posto, a najveći samostalno ne bi smio prelaziti 30 posto


U sklopu očekivanog preslagivanja na bankarskom tržištu spominjala se još jedna, doduše znatno manje bombastična transakcija: američki privatni investicijski fond Apollo navodno se spremao za potpuno preuzimanje austrijske Sberbanke, koja je odnedavno poslužila za okrupnjivanje i pokušaj prodora ruskog kapitala u ovaj dio Europe. U sklopu nje djeluje i hrvatska podružnica Sberbanke, pa bi u tom slučaju ovaj djeličak bankarskog tržišta prešao iz ruskih u američke ruke.

Međutim, kako su nam u srijedu poslijepodne poručili iz Sberbanka o tome poslu nema niti govora.

"Iako u načelu Sberbank ne komentira glasine sa tržišta, ističemo da se ne vode nikakvi pregovori o prodaji Sberbank Europe", poručili su iz te banke.

Tportal je kontaktirao sa Splitskom i Zagrebačkom bankom, no - očekivano - iz njih se nije mogao dobiti nikakav službeni komentar.