instant plaćanje

Odzvonilo je čekanju da banke provedu vaše uplate ili da vam na račun sjedne novac, pogledajte kako će izgledati revolucija u plaćanju

02.03.2020 u 22:21

Bionic
Reading

Zahvaljujući tehnološkim inovacijama, i u Hrvatskoj će uskoro proraditi instant plaćanje, a donosi pravu revoluciju u platnom prometu. Novi sustav plaćanja omogućuje provođenje platnih naloga u bilo koje vrijeme, a prijenos novčanih sredstava s računa na račun izvršava u svega nekoliko sekundi

Vjerojatno ste primijetili da kad plaćate račune neki nalozi budu izvršeni odmah, a neki ostanu na čekanju. To je zato što u postojećem platnom sustavu brzina provođenja naloga ovisi o brojnim faktorima, poput dana izdavanja (radni dan, vikend, praznik), sata izdavanja (prijepodne, popodne, noć), banci primatelja plaćanja i sl.

Na nesavršenost postojećeg platnog sustava često se vade i dužnici kada se opravdavaju zbog kašnjenja plaćanja. Međutim u skoroj budućnosti više neće postojati tehnički razlozi za odgodu plaćanja.

Zahvaljujući novim tehnologijama, razvijeni su platni sustavi koji omogućuju izvršenje financijskih transakcija u realnom vremenu, uz stalnu dostupnost usluge u bilo koje vrijeme, bilo gdje i na bilo koji način.

Vjesnik promjena u brzini obrade platnih transakcija u Hrvatskoj je Fina te je nedavno od Hrvatske narodne banke dobila odobrenje za rad platnog sustava pod nazivom NKSInst.

Sustav instantnog plaćanja namijenjen je za obračun i namiru svih vrsta financijskih transakcija u kunama, bez obzira inicira li plaćanje fizička ili pravna osoba.

Za razliku od sadašnjeg sustava plaćanja, novi sustav pruža mogućnost trenutnog provođenja transakcije, tako da novac sjeda na primateljev račun za maksimalno 10 sekundi.

Iz Fine su priopćili da s bankama i drugim sudionicima platnog prometa provode završnu fazu testiranja sustava te da u narednom periodu očekuje početak rada.

U zemljama eurozone instant plaćanja su u primjeni od studenoga 2017. pod nazivom platna shema SCTInst.

  • +5
Plaćanje karticom Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Fina već upravlja Nacionalnim klirinškim sustavom (NKS), putem kojeg se provodi većina platnih transakcija u kunama. NKS je međubankovni platni sustav za multilateralni obračun po neto načelu većeg broja platnih transakcija u kunama koje glase na relativno male iznose.

Sudionici NKS-a su Hrvatska narodna banka, kreditne institucije sa sjedištem u Hrvatskoj koje su od HNB-a dobile odobrenje za rad te Hrvatska banka za obnovu i razvitak.