TELEKOM BANKARSTVO

Jeste li pogledali izvješće o naknadama koje plaćate banci? Možda je vrijeme da razmislite o velikoj uštedi

14.02.2020 u 09:43

Bionic
Reading

Tijekom godine obično ne pazite na svaku kunu koju plaćate koristeći različite bankarske usluge, a kako je najčešće riječ o malim iznosima, čini vam se da troškovi nisu veliki. Ali kad u siječnju dobijete godišnji pregled troškova, u pravilu se iznenadite ukupnim iznosom. Možda je baš sad pravo vrijeme da podvučete crtu i razmislite o jeftinijim opcijama kojima možete zadržati istu razinu usluge i znatno smanjiti troškove

Za raznovrsne usluge banke obračunavaju više od 200 naknada i provizija, od kojih su najbrojnije one vezane za platni promet. Riječ je o naknadama za vođenje računa, online bankarstvo, kreditne transfere, trajne naloge, kartične usluge, podizanje novca s bankomata i sl.

U siječnju ove godine korisnici bankarskih usluga po prvi puta su dobili kompletan izvještaj iz kojeg su mogli vidjeti koliko su ukupno naknada platiti tijekom prošle godine. Dio je to nove regulative HNB-a prema kojoj su banke dužne izrađivati izvješće o naknadama te ga besplatno dati potrošaču najmanje jednom godišnje. Potrošači obično nisu svjesni ukupnog troška bankarskih usluga pa ih često šokira činjenica da godišnje plaćaju i više od tisuću kuna na različite naknade.

Međutim, ulaskom na tržište fintech kompanija s inovativnim pristupom bankarstvu, korisnicima financijskih usluga otvorio se prostor za značajne uštede u naknadama. Njihovi paketi u pravilu pokrivaju sve najvažnije usluge, a neki nude i dodatne pogodnosti za puno manje novca.

Kao jedna od najisplativijih opcija u Hrvatskoj profilirala se usluga Telekom Bankarstva u partnerstvu Hrvatskog Telekoma i Zabe. Ova inovativna 'banka u mobitelu' pokriva sve bitne bankarske usluge (računi, kartice, platni promet, bankomati), a nudi i dodatne pogodnosti u vidu besplatnih transakcija. I sve to za samo 10 kuna mjesečno.

Troškove bankarskih usluga i mogućnosti uštede prelaskom na Telekom Bankarstvo analizirali smo na primjerima troje čitatelja koji su nam dostavili svoja izvješća o godišnjim naknadama.

Marko koristi pojedinačne usluge, a za naknade je lani platio čak 1622,76 kuna. Najviše ga je koštala loša navika podizanja novca na bankomatima drugih banaka. Za 54 transakcije na 'pogrešnom bankomatu' platio je 1029,03 kune.

Vođenje tekućeg računa koštalo ga je 84 kune, za korištenje online bankarstva platio je 138 kuna, na provizije za plaćanje različitih računa (ukupno 144 transakcije) otišlo je 359,73 kune, a još 12 kuna platio je za korištenje debitne kartice.

Da je Marko prešao na Telekom Bankarstvo, kao korisnik HT-ove usluge Magenta 1, mogao je uštedjeti 1010 kuna! Najviše bi uštedio na 'pogrešnim bankomatima', čak 686 kuna, jer mu Telekom Bankarstvo omogućuje tri podizanja novca s bankomata drugih banaka mjesečno bez naknade.

Na provizijama za plaćanje računa (kreditni transferi) mogao je uštedjeti 210 kuna jer bi imao pravo na još 84 besplatne transakcije godišnje. Uštedio bi i na fiksnim naknadama, i to 114 kuna, jer za usluge vođenja računa i online bankarstva te korištenje debitne kartice plaća ukupno 234 kune, a za paket Telekom Bankarstva koji pokriva te usluge platio bi 120 kuna.

Ivana pak koristi paket bankarskih usluga koji za cijenu od 60 kuna mjesečno objedinjuje usluge vođenja računa, internetsko i mobilno bankarstvo te omogućava povoljnije izdavanje kartica i plaćanje računa.

Ukupno je za naknade u prošloj godini izdvojila 609,80 kuna, pri čemu je puna cijena iznosila 976,30 kuna, ali joj je na osnovi popusta i pogodnosti račun umanjen za 366,50 kuna. Najviše ju je koštao paket usluga u vrijednosti od 720 kuna, za različite račune (ukupno 133 transakcije) platila je 141,30 kuna, za četiri podizanja novca na bankomatima drugih banaka otišlo je 100 kuna, a još 13 kuna stajao je status opunomoćenika po računu te SMS usluge.

Da je na vrijeme prešla na Telekom Bankarstvo, kao korisnica HT-ove usluge Magenta 1, Ivana je mogla uštedjeti najmanje 440,80 kuna zahvaljujući znatno nižoj cijeni paketa i pravu na 10 besplatnih transakcija mjesečno, od čega do tri podizanja gotovine na bankomatima drugih banaka.

Javila nam se i čitateljica Iva te je već postigla ozbiljne uštede jer je tijekom prošle godine prešla na Telekom Bankarstvo. Ona je prvih pet mjeseci koristila paket bankarskih usluga koji za cijenu od 40 kuna mjesečno pruža usluge vođenja računa i internetskog bankarstva te omogućava besplatno izdavanje kartica. Uz to je plaćala 10 kuna mjesečno za korištenje mobilnog bankarstva. Provizije za plaćanje različitih računa (ukupno 24 transakcije) stajale su je 46 kuna, a na 'pogrešne bankomate' potrošila je 99 kuna u šest transakcija.

Prelaskom na Telekom Bankarstvo fiksni troškovi pali su joj s 50 na 10 kuna mjesečno, a troškovi 'pogrešnih bankomata' i provizija na transakcije potpuno su nestali s obzirom na to da sada ima pravo na 10 besplatnih transakcija!

Ukupnu uštedu umanjio je dodatni trošak od 150 kuna za izdavanje kreditne kartice.

Ako želite saznati koliko biste vi mogli uštedjeli, provjerite troškove iz svog izvješća i usporedite ih s naknadama koje biste platili kao korisnik Telekom Bankarstva.

Prilog je napravljen u produkciji tnative tima tportala u suradnji s Hrvatskim Telekomom te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.