potražnja slaba

Odojci jeftiniji no ikad, uzgajivači očajni: Problem su trgovački lanci s abnormalno niskim cijenama. Mi im ne možemo konkurirati

18.12.2020 u 08:29

Bionic
Reading

Iako tradicionalno oko Božića namirnice poskupljuju, ove godine to nije slučaj. Odojci su najjeftiniji dosad - kilogram samo 14 kuna. Krajnjem potrošaču dobro, ali ne i uzgajivačima

Pečenjara je tu, ražnjevi su spremni, no odojci se ovog prosinca okreću manje no ikad. Kako nema okupljanja, nema ni potrebe za pečenjem odojka.

"Sad je jako loše. Pad prometa je preko 65 posto u odnosu na prošlu godinu. Evo do sad smo ispekli svega sedam, osam ražnjeva u 12. mjesecu", rekao je Zlatko Ljevar, vlasnik obrta za pečenje mesa, za RTL.

Problem nije u tome što nema odojaka, već u tome što se slabo traže. Usporedbe radi, prošlog Božića je bila sasvim druga priča, a odojci su koštali 24,25 kuna.

"Cijele godine je bila nikakva cijena, a sada...14 kuna. Ja opće ne vidim svjetlo na kraju tunela. Najžalosnije je da je potražnja nikakva. Problem su trgovački lanci s abnormalno niskim cijenama. Mi nemremo tome konkurirati", poručio je Slobodan Čanaki, vlasnik OPG-a.

U Hrvatskoj se svaki mjesec pojede 16.600 odojaka. Brojke za prosinac obično su tri puta veće, pa tada na stolu završi oko 50000 odojaka.

No, nažalost velik dio i dalje dolazi iz uvoza.

"Odojak se uvozi već dva mjeseca za pripremu za Božić. Lagano se smrzava. To su sve debelo dampingške cijene. I vjerujte mi, taj ni jedan proizvođač neće propasti, jer je dobro, debelo subvencioniran. Samo da se to makne s njihovog tržišta i da se ne remeti normalni ciklus", izjavio je Damir Jagić, predsjednik Udruge uzgajivača svinja Varaždinske županije.

Proizvođači procjenjuju da bi se s niskim cijenama mogli boriti do kraja veljače, a da bi u najgorem scenariju, cijena odojka po kilogramu mogla pasti i na 11 ili 12 kuna što je ispod razine isplativosti