masno zlato

Svinjetina nikad jeftnija, ali cijenu čvaraka ništa ne može srušiti

15.12.2020 u 08:27

Bionic
Reading

Zbog tržišnih poremećaja izazvanih koronavirusom te pojave afričke svinjske kuge na nekim najvećim europskim farmama-izvoznicama kojima je Kina zatvorila vrata, EU svinjetina nikad nije bila jeftinija

A gdje će jeftini europski viškovi nego u Hrvatsku, koja je i sada najveća EU uvoznica, pa se i svježi but s kožom za sušenje ovih dana prodaje na akciji za samo 14-ak kuna u nekim trgovačkim lancima. Gubici domaćih farmera prisiljenih da svinjsku polovicu daju za manje od 2 eura/kg primiču se vrtoglavoj brojci od oko 100 milijuna kuna, upozoravaju iz Hrvatske udruge proizvođača svinja, piše Večernji list.

Jedino što odolijeva pandemiji su čvarci, kojima ni pored sve te drame cijena nije pala ni za kunu. Dapače, ovisno o trgovcu, ovosezonski čvarci, koji posljednjih tjedana stižu u maloprodaju, koštaju u prosjeku između 120 i 170 kuna, a 90-gramsko pakiranje za grickanje poput čipsa s predznakom ''premium'' proizvođača Silme iz Petkovca čak 26,99 kuna, što znači da se cijeni na vrtoglavih 299,89 kn/kg

Igor Miljak, predsjednik uprave karlovačkog PPK u sastavu Grupe Pivac, kaže da je cijena čvaraka postojana makar bi, s obzirom na ulaznu cijenu sirovine, trebali biti nešto jeftiniji.

''No činjenica je da je proizvodni postupak vrlo zahtjevan i troši energiju, a od oko 100 kg kvalitetne masnoće dobije se samo 12-13 posto kvalitetnih čvaraka, 50-60 posto svinjske masti, a ostalo ispari. Zna li se da je cijena masti od 6 do 8 kn/kg, jasno je da cijenom čvaraka morate kompenzirati sve ostalo. A dok se dobro prodaju na tržištu i imaju imidž proizvoda koji je visokokvalitetan, s visokim udjelom proteina, što se s novim trendovima prehrane jako traži, tko god ih radi uspijeva ih dobro i prodati', kaže Miljak.