tvornica anoda

Odobren najam novih pogona mostarskog Aluminija izraelskom MT Abraham group

  • Autor: V. B./Hina
  • Zadnja izmjena 10.09.2021 18:00
  • Objavljeno 10.09.2021 u 18:00
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Skupština dioničara mostarskog Aluminija odobrila je u petak davanje pogona tvornice Anoda u najam Aluminij Industriju u vlasništvu izraelske grupacije MT Abraham Group, koja je od studenog prošle godine započela oživljavanje proizvodnje u tom nekadašnjem mostarskom gigantu

Predsjednik Nadzornog odbora Aluminija Zdenko Klepić izjavio je kako je skupština na kojoj su sudjelovali predstavnici suvlasnika Vlade Federacije BiH i malih dioničara – radnika, koji imaju po 44 posto dionica, te Vlade RH koja je vlasnik 12-postotnog udjela, gotovo jednoglasno podržali davanje u najam tvornice Anoda izraelskoj kompaniji.

"Nakon Ljevaonice, koja je pokrenuta u studenom prošle godine te je do sada angažirano oko 250 ljudi, sada se kreće s drugom fazom, odnosno oživljavanjem pogona Anoda. To znači novo zapošljavanje", izjavio je Klepić.

Po njegovim riječima, očekuje se angažiranje novih između pedeset i osamdeset radnika u Anodama, uglavnom onih koji su radili u Aluminiju do njegova gašenja u srpnju 2019. godine.

Prema planu, najprije će se provjeriti stanje u tvornici Anoda, provesti probni rad, te nakon toga pokrenuti proizvodnju u tim pogonima.

Tvornica Anoda je nekada predstavljala sastavni dio tehnološkog procesa proizvodnje metala aluminija u mostarskoj kompaniji.

Aluminij iz Mostara je prestao s radom u ljeto 2019. godine nakon što su gubitci i dugovanja premašila 220 milijuna eura.

MT Abraham Group je preko kompanije Aluminij Industrija djelomično obnovio proizvodnju u mostarskom Aluminiju, u pogonima Ljevaonice u studenom prošle godine. Od nekadašnjih oko 900 radnika koliko je radilo u Aluminiju, nakon pokretanja proizvodnje u Ljevaonici ponovno je angažirano njih 250.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!