mostar

Emerus prvi kupac trupaca koji se ponovno proizvode u Aluminiju

19.11.2020 u 13:07

Bionic
Reading

Prvi izljeveni trupci u mostarskom Aluminiju prodani su kompaniji Emerus iz Širokog Brijega, koja proizvodi različite aluminijske sustave, priopćili su iz Aluminij Industrije koja je početkom ovoga mjeseca ponovno pokrenula proizvodnju u Ljevaonici.

Ponovna suradnja dvije lokalne kompanije, zajedno s Advaita Grupom koja je Aluminijev partner, omogućit će osnaživanje planova mostarskog Aluminija, a s druge strane i Emerusa, koji će u svojoj proizvodnji koristiti trupce proizvedene u Hercegovini, navodi se u priopćenju.

Emerus d.o.o. je kompanija iz BiH s dugogodišnjim iskustvom u razvoju i proizvodnji aluminijskih sustava te europski dobavljač ekstrudiranih aluminijskih profila za različite industrijske sektore.

Pogoni tvornice Ljevaonice mostarskog Aluminija, koji sada djeluje kao dio izraelske MT Abraham Group, ponovno su početkom studenog pokrenuti nakon gotovo 16 mjeseci te je obnovljena proizvodnja aluminijskih trupaca.

U prva dva mjeseca očekuje se proizvodnja 3.000 tona metala, a već sljedeće godine trebalo bi se proizvoditi više od 3.500 tona trupaca, tako da bi se na kraju godine dostiglo 50.000 tona proizvedenih trupaca aluminija.

Ranije je vodstvo te kompanije potpisalo strateški sporazum o suradnji s kineskim gigantom China NFC, čiji je cilj pokretanje i osuvremenjivanje pogona, te s Advaita grupom koji će prodavati polovinu Aluminijevih proizvoda.

Mostarski Aluminij, čiji su suvlasnici Vlada Federacije BiH i mali dioničari s udjelima od po 44 posto i hrvatska vlada s 12 posto, prestao je s radom sredinom srpnja prošle godine zbog gubitaka većih od 220 milijuna eura, od čega se najveći dio odnosio na troškove električne energije.