DOLAZAK ŠELEBAJA BAŠ I NIJE

Odlazak uprave Validusa bio je očekivan

  • Autor: Ivica Kruhoberec
  • Zadnja izmjena 05.06.2010 11:58
  • Objavljeno 05.06.2010 u 11:21
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Ostavka Marine Bače na mjesto predsjednice uprave Validusa, kao i odlazak kompletnog nadzornog odbora na čelu s predsjednikom Dubravkom Žgancem koji je također dao ostavku, nije nikakvo iznenađenje s obzirom na probleme u kojima su se našli zbog gospodarske krize, a još više zbog avanture s Podravkom

Validus je lani zabilježio konsolidirani gubitak od 40 milijuna kuna, ali to je samo nastavak lošeg poslovanja iz prethodne godine, kada je taj gubitak iznosio 47 milijuna kuna. Nešto više od polovice prošlogodišnjeg gubitka imala je matica društva za upravljanje drugim društvima, zatim sa 14 milijuna kuna gubitka slijedi Helios Faros Stari Grad pa viška podružnica VIS d.d. s četiri milijuna kuna.

Neugodne posljedice zbog odustajanja Mimovića

Društvo Fia Electricity d.o.o., kako stoji u obavijesti Zagrebačkoj burzi u kojoj je obznanjeno da je nadzorni odbor prihvatio ostavku Marine Bače, odnosno najavljena skupština i izbor novog nadzornog odbora, nije prema odredbama Ugovora o preuzimanju ispunjenja u roku dostavilo bankovnu garanciju ili korporativno jamstvo, na temelju kojih bi sklopilo ugovore s vjerovnicima Plurisa d.d., što bi Validusu d.d. otklonilo rizik izloženosti njegovih kolaterala.

Očigledna propast u javnosti vrlo propagiranog ulaganja dvojbenog poduzeća malo poznatog Ranka Mimovića mogla bi imati vrlo ozbiljne posljedice za Validus. Naime, revizori su i ove godine jasno upozorili da i dalje postoji značajan rizik likvidnosti u svim društvima grupe.

Na ukupnu sliku poslovanja svakako utječe i to što je opterećen značajan broj dionica društava u kojima je dioničar Validus. Primjerice, u Vaba banci, gdje je Validus s gotovo 30 posto dionica najveći dioničar, čak 451.768 ili oko 90 posto dionica opterećeno je zalogom za obaveze Fima grupe d.d. kod HBOR-a, a još 7.000 dionica Vaba banke dano je u posudbu za osiguranje obaveza Fima grupe i njezinih društava. Slična je situacija s dionicama Fima banke d.d. Sarajevo - 45.992 dionice dane su u zalog Postbank d.d. Sarajevo za obaveze zaposlenika ovisnih i povezanih društava FIMA grupe d.d. Varaždin s osnova kupnje dionica.

Pritisnuti ovakvim poslovanjem, a još više brojnim istragama koje su uslijedile nakon otkrića afera oko Podravke, čelništvo Validusa već je nekoliko mjeseci razmišljalo o ostavkama. To posebice vrijedi za Marinu Baču koja je tek od travnja prošle godine imenovana predsjednicom uprave, što zacijelo ne bi prihvatila da je tada znala za sve poslovne aranžmane njezinog prethodnika Milana Horvata. Njezinu situaciju je bez sumnje dodatno usložnjavala zakonska obaveza da kao odgovorna osoba mora zatražiti pokretanje stečajnog postupka ako je društvo određeno vrijeme u blokadi, a ukoliko se to ne učini, zakonom je propisana i kazna zatvora.

Naime, kako se vidi iz lipanjske obavijesti Zagrebačke burze, račun Validusa i dalje je blokiran jer je Podravka pokrenula ovrhu zbog povrata duga od 25 milijuna kuna, a iz nedavnog revizijskog izvješća vidljivo je da je žiroračun Validusa već u travnju ove godine bio u blokadi od 48 milijuna kuna, i to uglavnom temeljem jamstava i sudužništva za obaveze FIMA grupe prema HBOR-u i Erste & Steiermarkischebank d.d., za iznos od 23,8 milijuna kuna, kao i MILS-a d.d. Split prema HPB-u i VIS-a d.d. prema Artres i Karlovačkoj banci u iznosu 13,8 milijuna kuna.

U takvim okolnostima uistinu ne čudi ostavka Marine Bače koja je sredinom 2008. iz Simensa došla u Fima grupu, što se ne bi moglo reći i za njezinog nasljednika, odnosno novog predsjednika uprave Vladimira Šelebaja Selliera koji se prihvatio poslova 'provođenja financijskog restrukturiranja i stabilizacije poslovanja društva'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi