TAJNA POPULARNOSTI

Zašto je kava toliki užitak za naše nepce

09.06.2016 u 08:31

Bionic
Reading

Okus i aroma čine kavu drugim najtraženijim proizvodom na svijetu, odmah nakon nafte. Suprotno uvriježenu mišljenju, kofein ipak nije jedini razlog zašto je kava tako popularna

Da jest, verojatno ne bismo ni pili kavu, već bi postojale svojevrsne tablete kofeina.

Danas je priprema kave veoma laka i jednostavna, zahvaljujući instant kavi, koja se priprema prelijevanjem vrućom vodom i ne ostavlja talog u šalici. Međutim, kava je bila popularna i prije te lakoće u pripremi, a tajna je u aromi.

Aroma pržene kave, koja je rezultat oslobađanja ulja i karamelizacije saharoze tijekom prženja, može biti veoma zavodljiva. Ističe se intenzitetom i lako nadilazi druge privlačne mirise. Dovoljno je jaka da privuče potpunu pažnju čula. Prema mnogim studijama, instant kava djeluje kao okidač intenzivna užitka i osjećaja budnosti.

Znanost zna dovoljno, ali ipak ne i sve u vezi s privlačnošću kave. Tisuće sastojaka identificirane su, ali jedno je otkriti nešto, a drugo shvatiti kako funkcionira kompleksan sastav elemenata koji se nalaze u kavi.

Dio odgovora sigurno leži u gastronomiji. Kada pripremaju novo jelo, profesionalni kuhari oslanjaju se na osnovnu sposobnost nepca da razlikuje slatko, slano, gorko i kiselo. Kulinarski izazov je da se svi ovi ukusi uhvate u isto vrijeme. Taj kulinarski princip koji se primjenjuje i u proizvodnji kave može biti objašnjenje privlačnosti arome kave. Njena kompleksnost rezultat je upravo izbalansiranosti ukusa i aroma.

Iako na prvu ne zvuči točno, kiselost je jedan od ključnih kvaliteta okusa kave, s punoćom i aromom. Riječ je o pozitivnim osobinama koje ne bi trebalo miješati s neugodnom kiselošću ili gorčinom. Kiselost je oštar i ugodan okus koji se osjeća kao golicajući s obje strane jezika. Možete je također definirati kao oštrinu, uzbudljivost, živost ili vedrinu.

Koju bi količinu kiselosti vaša instant kava trebala imati? To je pitanje ukusa, ali većina ljudi suglasna je u tome da bi bez dovoljno kiselosti kava bila bezukusna. Kiselost kave zavisi od brojnih čimbenika, među kojima su podrijetlo, vrsta biljke, način prženja i pripreme.

Kad je riječ o vrstama kave, ugodna kiselost karakteristična je za zrna vrste arabika, a druga je najčešća sorta robusta, poznata po punijem okusu, uz vrlo malo kiselosti.

Nescafé topiva kava nastaje kombiniranjem obje najpoznatije svjetske sorte kave te je zahvaljujući procesima koji se koriste u proizvodnji prirodna i bez dodataka. Sušenjem toplim zrakom dobiva se kvalitetna topiva kava u suhim granulama, a sušenjem hladnim zrakom nastaju sitni kristali kave svjetlije boje.

Poseban užitak za ljubitelje kave je cappuccino, kremasti napitak s raskošnom bijelom pjenom koji lako možete napraviti i kod kuće. Klasični, s okusom vanilije, lješnjaka, čokolade ili možda karamele? Koji god odabrali, nećete pogriješiti, Nescafé Cappuccino donosi cijeli izbor okusa, a svoj omiljeni napitak s lakoćom možete pripremiti u toploj ili hladnoj varijanti.

Priprema je jednostavna, a sve što trebate je istresti sadržaj vrećice u šalicu i preliti sa 150 ml vruće (ne kipuće) vode i dobro promiješajte. Pričekajte 20 sekundi i opet promiješajte i uživajte u jednom od najpopularnijih napitaka na svijetu.