neizvjesno na tržištu

Od utorka moguć strelovit skok cijena benzina i dizela, Vlada na stolu ima ove tri opcije

03.07.2022 u 19:41

Bionic
Reading

U utorak prestaje vrijediti Vladina odluka o zamrzavanju cijena goriva, a ako ne bude nove intervencije, dizel i benzin mogli bi ponovno poskupjeti. Prema neslužbenim informacijama HRT-a, eurosuper mogao bi stajati oko 16 kuna, a eurodizel i više od 16,50 kuna

Odluku ćemo saznati u ponedjeljak nakon telefonske sjednice Vlade, no kako RTL doznaje, razmatra se više opcija:

  1. Nastavak postojećeg modela zamrznutih cijena svim pumpama osim onima koje nisu uz autocestu
  2. Poskupljenje, bez intervencije, kako bi se bolje punio državni budžet, dok bi građani vaučere za gorivo dobili na jesen
  3. Moguća je i opcija da vlada ograniči cijenu osnovnih goriva u prodaji na veliko.

Neto dobit velikih naftaša poput Ine, u prvom ovogodišnjem tromjesečju je 586 milijuna kuna, što je 11 puta više u odnosu na 50 milijuna kuna dobiti iz prošle godine. Pripisuje se to rastu cijena goriva.

Mali distributeri naftnih derivata u prošloj su godini ostvarili milijardu i 854 milijuna kuna prihoda, a od čega čiste dobiti više od 81 milijun kuna. Zbog gubitaka u ovoj godini najavljuju ključ u bravu.

Europi prijeti nestašica plina, uvozi se iz SAD-a

Istovremeno Europskoj uniji prijeti nestašica plina zbog obustave isporuke iz Rusije. Usto guverner HNB-a Boris Vujčić kaže da bi Hrvatsku moguća obustava isporuke plina dovela do recesije. Rekao je i da u ovoj godini očekuje stopu gospodarskog rasta višu od pet posto.

'Po meni najveći rizik nisu ni inflacija ni kamatne stope, već situacija na tržištu energenata', rekao je Vujčić.

Europa traži rješenja za preživljavanje bez ruskog plina. Zemlje Unije u lipnju su prvi put u povijesti uvezle više ukapljenog prirodnog plina iz SAD-a nego plina iz plinovoda u Rusiji.

'Ne bih rekao da će to imati neposrednog utjecaja na hrvatske ekonomske aktivnosti. Smanjit će se sigurno izvozna aktivnost hrvatskih poduzeća, ali i ukupna ekonomska aktivnost na razini EU', rekao je za RTL Damir Novotny, ekonomski analitičar.

Uz energente rastu i cijene hrane. Očekivana prosječna stopa inflacije na godišnjoj razini od oko deset posto već je pojela rast državnih plaća, ali i mirovina.