neslužbene informacije

Ako Vlada ne intervenira, ovo bi mogle biti nove cijene dizela i benzina od utorka

02.07.2022 u 15:28

Bionic
Reading

U utorak prestaje vrijediti Vladina odluka o zamrzavanju cijena goriva, a ako ne bude nove intervencije, dizel i benzin mogli bi ponovno poskupjeti

Prema neslužbenim informacijama HRT-a, eurosuper mogao bi stajati oko 16 kuna, a eurodizel i više od 16,50 kuna.

Ministar gospodarstva Davor Filipović rekao je da će odluka biti donesena nakon vikenda, a premijer Andrej Plenković je za ponedjeljak o toj temi najavio telefonsku sjednicu Vlade.

Trenutno eurodizel na autocestama košta 14.57 kuna po litri, dok eurosuper 95 koišta 14.06 kuna. Litra osnovnog eurodizela na benzinskim postajama koje nisu na autocestama košta 13.08 kuna, a osnovnog benzina eurosuper 95 košta 13.50 kuna. Plavi dizel stoji 9.45 kuna po litri.

Zabrinuti mali trgovci traže pomoć od Vlade

Predsjednik Udruge malih trgovaca naftnim derivatima Armando Miljavac za tportal je najavio u petak da će se sljedeći utorak zatvoriti stotinjak malih benzinskih postaja ako Vlada ne podigne marže na dizel i plavi dizel

Udruga okuplja više od 60 malih trgovaca koji upravljaju sa stotinjak benzinskih postaja diljem Hrvatske.

'Ako ne dođe do pozitivnih promjena oko strukture cijena odnosno marži koje su nam nužne da nastavimo s radom, apsolutno idemo u zatvaranje. Kritična je situacija i na rubu smo propasti. Nemamo drugog izlaza. Bilo bi nam bolje da zatvorimo danas nego što čekamo utorak, ali nadamo se da će Vlada reagirati', rekao je Miljavac.

Naglasio je da male benzinske postaje drže više od 20 posto tržišta u Hrvatskoj te da se često nalaze na zabačenijim mjestima, gdje se velikim proizvođačima ne isplati biti. Uz to zapošljavaju više od 1000 ljudi.

'Osam mjeseci radimo s gubitkom, otkako je Vlada u listopadu prošle godine prvi put intervenirala u cijene goriva. Nećemo pristati na mrvice jer smo došli na ivicu financijske i živčane izdržljivosti. Opet, ne očekujemo nikakva čuda', istaknuo je Miljavac.

Mali trgovci traže da Vlada podigne maržu na dizel na 75 lipa, a na plavi dizel na 55 lipa, jer trenutno posluju s negativnom maržom, i da se provede liberalizacija tržišta.