lista srama

Od poduzetnika do beskućnika: Zanat je učio kod Kuščevićeva oca, imao je tri mercedesa i disko klubove, a sad nema ni gdje spavati

19.11.2019 u 12:54

Bionic
Reading

Željko Matelić, poznati labinski poduzetnik, osvanuo je na listi dužnika Porezne uprave 2017. s rekordnim dugom od čak 288 milijuna kuna, a od nedavno je beskućnik

Željko Matelić i njegova supruga Dragica ostali su bez obiteljske kuće u Rapcu koja im je odlukom suda ovršena.

'Imao sam tri mercedesa, 17 kombija, 80 radnika zaposlenih u svojim tvrtkama, obiteljsku kuću u Rapcu, poslovne prostore u Sloveniji i poslovnu zgradu 2. mart u Labinu, a sad sam beskućnik. Nemam ništa, nemam ni gdje spavati, napišite da sam prepušten ulici...Osjećam se jadno, do sada nikad u životu nisam plakao', ispričao je za Glas Istre Željko Matelić sada 72-godišnji umirovljenik.

Na početku karijere u bivšoj državi radio je kao trgovački predstavnik tekstilne tvrtke Vuteks iz Vukovara za Sloveniju, Hrvatsku i BiH, a potom isti posao i za tvrtku Slateks iz Banja Luke. Karijeru je potom nastavio kod Nenada Kuščevića, oca bivšeg ministra Lovre Kuščevića u Nerežišću na Braču. On ga je naučio raditi s tekstilnim strojevima i omogućio mu kupnju tih strojeva u Njemačkoj.

Tako Matelić 1986. postaje privatni obrtnik te osnova vlastitu tvrtku Ekskluziv za proizvodnju i trgovinu tekstilom, a imao je i nekoliko malih tvrtki. Na Labinštini je bio najpoznatiji kao vlasnik nekad vrlo popularnih disko klubova Venera i Zeus u zgradi 2. mart pored autobusnog kolodvora koju je uzeo u najam a zatim i kupio, a kojom je upravljala njegova tvrtka Ekskluziv.

Ta je tvrtka ovršena 2012., a godinu poslije Matelić je otišao u mirovinu.