uniper u plusu

Od 'annus horribilisa' do rekordnih rezultata: Kako je uskrsnuo njemački plinski div?

29.02.2024 u 20:10

Bionic
Reading

Teško je shvatiti kako se njemački posrnuli energetski div Uniper – svojevrstan simbol razorene veze Njemačke s Rusijom – nakon 'annus horribilis', kako je 2022. godinu nazvao njezin tadašnji šef, tako brzo uspio ne samo dići na noge iz ruskog pepela, nego imati najbolje financijske rezultate u svojoj povijesti

Kakav nevjerojatan povratak. Još 2022. godine njemački plinski div Uniper iznenada je 'gotovo do temelja zapaljen' uslijed prekida teškom mukom izgrađene veze EU-a i Rusije. Pitali su se tada svi što će biti s njemačkim gospodarstvom ako njihov najvažniji uvoznik plina odjednom bankrotira. Što će biti sa stotinama komunalnih poduzeća koja ovise o njemu?

Iste godine privatno poduzeće pronašlo je slamku spasa u državi. Tvrtka, koja se smatrala Lehman Brothersom energetske industrije, nacionalizirana je, a otad je u 99-postotnom vlasništvu države.

Iz sadašnje perspektive čini se da je Uniperu godio prekid veze s Rusima. 'Do financijske stabilizacije i oporavka bilance došlo je u rekordnom roku', oduševljeno je u srijedu rekao novi izvršni direktor Michael Lewis, donedavno na čelu britanskog energetskog diva E.On-a.

Uniper je prošle godine prijavio gubitak od 10,9 milijardi eura (prilagođeni EBIT), a već ovog utorka iz tvrtke su rekli da su u plusu 6,4 milijarde eura.

Financijski rezultati za prošlu godinu najbolji su koje je Uniper ikad postigao. Kako je došlo do toga?

Prije svega tome su doprinijeli niži troškovi nabave. Podsjetimo, Uniper u osnovi ima dva izvora prihoda – proizvodi i prodaje električnu energiju, trguje strujom i plinom te je danas najveći njemački trgovac plinom. Do 2022. većina plina dolazila je iz Rusije.

Budući da je Vladimir Putin postupno smanjivao isporuke 2022., dok je tvrtka bila pod ugovorom sa stotinama komunalnih i industrijskih poduzeća, morali su kupovati plin po puno većoj cijeni na spot-tržištu (i za preko 300 eura po MWh-u).

Danas su pak cijene drastično pale i kreću se oko 25 eura po MWh-u. Dodatnih troškova nabave, kojih nije bilo 2023., ne bi trebalo biti ni ove godine.

Nadalje, tvrtka u Njemačkoj i četirima drugim europskim zemljama upravlja elektranama koje proizvode struju iz plina, ugljena, hidroenergije, nuklearne energije i nafte. Rezultati su i u segmentu europske proizvodnje bili značajno viši 2023. u odnosu na godinu ranije. Imaju ukupni proizvodni kapacitet od 23,4 GW-a, od čega najviše otpada na fosilna goriva.

Pored toga su pokretači poslovanja bile tzv. hedging transakcije. Uniper je iskoristio 13,5 milijardi eura od 33,5 milijardi, koliko mu je država stavila na raspolaganje 2022.