povećanje proizvodnje

Katar najavljuje više ukapljenog plina

26.02.2024 u 12:59

Bionic
Reading

Katar će povećati proizvodnju prirodnog plina unatoč velikom padu cijena na svjetskim tržištima u posljednje vrijeme, računajući na dugoročni rast potražnje u Europi i Aziji

Novi kapaciteti povećat će proizvodnju ukapljenog prirodnog plina (LNG) za šest milijuna metričkih tona godišnje, na 142 milijuna tona godišnje, rekao je u nedjelju čelnik QatarEnergya Saad al-Kaabi.

Najava katarskog proizvođača nadovezala se na odluku američkog predsjednika Joea Bidena o obustavi izdavanja dozvola za gradnju novih terminala za izvoz LNG-a, uz napomenu ministarstva energetike da će analizirati utjecaj izvoza na okoliš i gospodarstvo.

Neuobičajeno blaga zima na sjevernoj hemisferi spustila je istodobno cijene LNG-a u Aziji blizu najniže razine u tri godine. Na referentnoj europskoj burzi TTF cijena megavata s rokom isporuke za 30 dana bila je na najnižoj razini u više od dvije godine.

Čelnik katarske tvrtke prognozira pak u priopćenju da će azijska tržišta plina ponovo porasti i da će Europi i u doglednoj budućnosti trebati više plina.

"I dalje smatramo da plin ima veliku budućnost još najmanje 50 godina i povećat ćemo kapacitete kad god nam tehnički uvjeti to budu dozvoljavali", rekao je Kaabi na konferenciji za novinare u Dohi.

"Procjenjujemo da će Europa trebati plin još jako, jako dugo. No, rast će u Aziji definitivno biti snažniji nego u Europi, u osnovi zbog rasta broja stanovnika", dodao je čelnik katarske tvrtke.