With One Dream United

Europski građanin ove godine otiša u ruke medicinara; nagrađen 'NeuroSplit': Treba ulagati u znanost i struku

  • Autor: I. Ba.
  • Zadnja izmjena 26.11.2021 15:00
  • Objavljeno 26.11.2021 u 13:39
Hrvatski eurozastupnici na dodjeli nagrada Europski građanin društvu za neuroznanost 'NeuroSplit'

Hrvatski eurozastupnici na dodjeli nagrada Europski građanin društvu za neuroznanost 'NeuroSplit'

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj

Na prigodnoj svečanosti u organizaciji Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj uručena je nagrada Europski građanin za 2021. godinu društvu za neuroznanost 'NeuroSplit'

„NeuroSplit“ je osnovan 2015. godine na Medicinskom fakultetu u Splitu, a priznanje dobiva za iznimna postignuća projekta With One Dream United koji obuhvaća niz događaja, radionica, humanitarnih akcija i predavanja. Nagradu su predstavnicima „NeuroSplita“ uručili zastupnici u Europskom parlamentu Tomislav Sokol i Sunčana Glavak.

Govoreći u ime dobitnika, Miro Vuković istaknuo je da projekt With One Dream United ostvario neočekivane rezultate te kao primjere naveo konferenciju Nobelovi dani (Nobel Days) i međunarodni kongres Praktična znanja za studente. Na konferenciji su četvorica Nobelovaca predstavili svoja znanstvena otkrića i životni put studentima i srednjoškolcima iz cijele Hrvatske, a kongres je kroz radionice studentima iz biomedicionskog područja ponudio praktična znanja za buduću profesionalnu karijeru. Vuković je zahvalio svim partnerima udruge te studentima koji su kako je rekao „uzrok, razlog i način“ na koji je projekt With One Dream United ugledao svjetlo dana. „Mladi smo profesionalci, a ono što dijelimo je zajednička želja za danjim radom u korist naše zajednice. Imamo mnogo ideja i planova koji će, nadamo se, dobiti široku podršku“, poručio je Vuković.

Zastupnik Tomislav Sokol je istaknuo zadovoljstvo što je priznanje otišlo u ruke mladih koji su temelj budućnosti Hrvatske i Europske unije te što su dobitnici iz područja znanosti, posebno medicine. „Trenutno smo u vremenu pandemije i zdravstvene krize bez presedana. Ovime šaljemo poruku da treba ulagati u znanost i struku“, kazao je Sokol. Dodao je da se u radu u Europskom parlamentu posebno posvetio upravo pitanju zdravstva.

„Želimo da kvaliteta i standardi zdravstvene zaštite budu jednaki u svim državama članicama EU-a. Ovakvi projekti koji jačaju znanost i studentima daju dodatne mogućnosti itekako mogu dugoročno pomoći našem zdravstvenom sustavu da podigne razinu i bude konkurentniji na razini EU-a“, zaključio je zastupnik.

Zastupnica Sunčana Glavak istaknula je da i ovo priznanje pokazuje da Hrvatska ima mlade stručnjake koji svojim znanjem i aktivnostima mogu konkurirati svim europskim kolegama. Izrazila je nadu da će upravo mladi znati konzumirati sve ono dobro što je Hrvatskoj donijelo članstvo u Europskoj uniji.

„Privlačno je obrazovati se vani i nadograditi iskustva stečena u Hrvatskoj, ali ih onda primijeniti u svojoj domovini“, kazala je Glavak.

Dosadašnji laureati nagrade Europski građanin

Dosadašnji laureati nagrade Europski građanin

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj

Podsjetila je na golema sredstva koja su kroz europski proračun dostupna svim državama članicama pa tako i Hrvatskoj.

„Kroz nacionalni plan oporavka i otpornosti sada ima puno više novca za znanost i inovacije i vi ste sigurno svjesni na koji način se on može koristiti“, rekla je Glavak te zaključila kako su članovi društva „NeuroSplit“ ponos ne samo svom gradu i fakultetu nego i Hrvatskoj.

U ime Hrvatskog sabora dobitnicima je čestitao predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković koji je istaknuo kako i „NeuroSplit“ i svi dosadašnji laureati nagrade Europski građanin pozicioniraju Hrvatsku na karti Europe. Podsjetio je da je u Europskoj uniji u tijeku proces Konferencije o budućnosti Europe te je ohrabrio sve građane, a posebno mlade, da se uključe i daju svoju viziju o Europi.

„To je jedinstveni projekt bez presedana koji provode Europski parlament, Komisija i Vijeće EU-a u kojem pitamo vas, građane, što želite od svoje Unije i na koji način želite da se ona razvija“, rekao je Hajduković.

Voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj Violeta Simeonova Staničić istaknula je da se nagrada Europski građanin dodjeljuje udruženjima, organizacijama i pojedincima za postignuća i aktivnosti kojima se promiču razumijevanje te jača europski duh solidarnosti i zajedništva. Europski parlament dodjeljuje priznanje odabirom nacionalnih laureata u svakoj državi članici EU-a.

„Hrvatska mreža laureata broji sada 8 dobitnika“, kazala je Simeonova Staničić te podsjetila da su nagradu dobili: Martina Čuljak s projektom Help Balkans (2014.); Hrvatska gorska služba spašavanja (2015.); humanitarna udruga fra Mladen Hrkać (2016.); Hrvatska udruga Transplant i Tvrtko Barun kao tadašnji ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice u jugoistočnoj Europi (2017.); HUKI - Hrvatski ured za kreativnost i inovacije (2018.); te kampanja Boranka Saveza izviđača Hrvatske (2020.). U 2019. priznanje nije dodijeljeno zbog izbora za deveti saziv Europskog parlamenta.

Sadržaj je nastao u suradnji s Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj, a u okviru kampanje Budućnost Europe.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!