Akt o digitalnom tržištu

[VIDEO] Europarlamentarci o 'vrućem' dokumentu: Da nas netko tako prati na ulici, bilo bi ilegalno, ali na internetu je sve dopušteno

tportal

Izvor: EPA / Autor: JULIEN WARNAND

U središtu rasprave eurozastupnika našao se dokument koji je izazvao kontroverze. O Aktu o digitalnom tržištu raspravlja se na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u francuskom Strasbourgu. Riječ je o zakonodavnom prijedlogu kojim se regulira poslovanje velikih digitalnih platformi, poput Googlea, Amazona i Facebooka, u Europskoj uniji. Zadnja riječ o tome donijet će se na glasanju u srijedu

'Akt o digitalnim tržištima izuzetno je važan jer je internet nešto što danas koristi jako velik broj ljudi, od najmlađih do onih najstarijih. On je istovremeno potreba i zabava. No nije reguliran u zadnjih 20 godina', ukazala je hrvatska eurozastupnica Biljana Borzan, potpredsjednica europskih socijalista i demokrata u Europskom parlamentu te članica Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača EP-a (IMCO), na važnost dokumenta o kojem će eurozastupnici glasati u srijedu.

U parlamentarnoj raspravi ova je europarlamentarka istaknula da je internet 'postao za neke i velik izvor profita', a s druge strane za neke je velika prijetnja.

'Čak 98,5 posto prihoda Facebooka i 83,3 posto prihoda Googlea ostvaruje se oglašavanjem. Građani često nisu svjesni koliko velike platforme profitiraju na našim podacima, raspoloženjima, zdravstvenim stanjima, interesima i slično. Da nas netko tako prati na ulici, bilo bi to ilegalno, ali na internetu je sve dopušteno', rekla je obraćajući se europarlamentarcima na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u francuskom Strasbourgu.

Biljana Borzan

Biljana Borzan

Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL

Smatra da se postigla 'dobra atmosfera' u kojoj se može očekivati da će direktiva proći većinom glasova u Parlamentu, o čemu će se izjašnjavati u srijedu.

'Ovo je zaista prekretnica i nadam se da ćemo s trijalogom krenuti unutar godinu dana otkad je prijedlog iznesen. On je složen, ali je njegov cilj vrlo jednostavan: želimo da tržišta budu otvorena, da omogućavaju konkurenciju svim poslovnim subjektima', rekla je Margrethe Vestager, potpredsjednica Europske komisije za Europu prilagođenu digitalnom dobu.

Margrethe Vestager

Margrethe Vestager

Izvor: EPA / Autor: JEAN-FRANCOIS BADIAS / POOL

Objašnjavajući o kakvom je dokumentu riječ, Borzan je rekla da svaki klik i nešto što smo pogledali na internetu trebaju biti zakonski regulirani.

'Danas imate situaciju da kliknete na nešto što vas zanima i teško vam je kao korisniku otkazati mogućnost da vam se stalno pokazuju reklame nečega što ste pretraživali. Izuzetno je važno to što smo regulirali da se kroz ovakve ciljane oglase ne može pratiti djecu. Također je bitno to da u ovom trenutku, primjerice Google, kada pretražujete neki pojam favorizira svoje sestrinske firme čije vam linkove prve i nudi. To će sada biti zabranjeno', naglašava Borzan, napominjući da će svi sada imati jednake mogućnosti te neće biti nelojalne konkurencije.

Hrvatski eurozastupnik iz redova Europske pučke stranke (EPP) Tomislav Sokol sudjelovao je u izradi izvješća.

Tomislav Sokol

Tomislav Sokol

Izvor: EPP group / Autor: M.LAHOUSSE

'Još kao izvjestitelj za politiku tržišnog natjecanja u Odboru IMCO upozoravao sam na to da novčane kazne nisu dostatna sankcija za povredu pravila poslovanja jer ne odvraćaju digitalne gigante od opetovane zlouporabe dominantnog tržišnog položaja. Dokaz tome je i činjenica da je u razdoblju od 2017. Europska komisija u tri navrata izrekla Googleu kazne zbog kršenja protumonopolskih pravila Unije u ukupnom iznosu od 8,25 milijardi eura. Međutim očito se nekim subjektima više isplati plaćati visoke novčane kazne nego uskladiti se s europskim pravilima o tržišnom natjecanju. Takva praksa poslovanja nedopustiva je i njoj sada stajemo na kraj', poručio je Sokol.

Ovaj hrvatski eurozastupnik objasnio je kako je do sada regulator mogao reagirati tek nakon što digitalna platforma povrijedi načela tržišnog natjecanja. Ističe da novi zakon stvara snažan mehanizam prethodne kontrole koji će se odnositi na udjelom najznačajnije subjekte na digitalnom tržištu kao što su Google, Apple, Meta, Microsoft, Amazon i Booking. Kaže kako je velik problem i to što su digitalne platforme zloupotrebljavale položaj na tržištu i tako uvjetovale poslovanje manjim kompanijama.

'Na taj način sprječavale su se inovacije', poručio je. Sokol kaže da se ovim zakonom žele osnažiti i europske digitalne platforme.

Plenarna sjednica Europskog parlamenta u Strasbourgu

Izvor: EPA / Autor: JULIEN WARNAND

'Naime od 10.000 internetskih platformi, koliko ih sudjeluje na digitalnom tržištu Europske unije, sedam najvećih platformi ostvaruje čak 69 posto ukupnog prihoda u ovom sektoru. Takva situacija postala je neodrživa. Također, ovim zakonom Europska unija postaje svjetski predvodnik u reguliranju poslovanja digitalnih platformi, baš kao što je to svojevremeno postala u zaštiti osobnih podataka’, zaključio je Sokol te idući tjedan kao dio delegacije Europskog parlamenta putuje u Sjedinjene Američke Države pa će američkim kolegama predstaviti ovaj važan zakonodavni akt.

Pogledajte cijelu raspravu.

Sadržaj je nastao u suradnji s Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj, a u okviru kampanje Budućnost Europe.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!