UDRUGA YES

'Očekujemo skori rebalans proračuna'

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 04.12.2009 14:32
  • Objavljeno 04.12.2009 u 14:03
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Udruga YES, koja okuplja istaknute menadžere i poduzetnike nove generacije s ciljem afirmacije mladih u društvu, održala je okrugli stol 'Očekivanja u 2010. godini' koji je okupio vodeće gospodarstvenike i ekonomiste iz brojnih uspješnih tvrtki. Na okruglom stolu svoja su razmišljanja o poslovnoj godini na izmaku te očekivanjima i prijedlozima za narednu godinu podijelili predstavnici Atlantic Grupe, Hrvatske pošte, Pastor grupe, Erste banke i Zagrebačke škole ekonomije i managementa

Aktualna gospodarska kriza te ocjena pada gospodarske aktivnosti u 2009. i proračun za 2010. godinu bile su vodeće teme skupa. Govorilo se i o učincima globalnih kretanja, gospodarskim aktivnostima i specifičnostima u poslovanju, kako u javnom, tako i u privatnom sektoru. Robert Jukić, predsjednik Uprave Hrvatske pošte istaknuo je kako i pri analizi javnih tvrtki treba uzeti u obzir specifičnosti pojedinih djelatnosti koje ne mogu imati niti imaju iste ciljeve poslovanja.

Komentirajući javni sektor, Emil Tedeschi, predsjednik Uprave Atlantic Grupe, zaključio je, kao što pokazuju i brojni slučajevi o kojima svjedočimo u medijima, kako su javna poduzeća u deficitu transparentnosti procesa te nije rijedak slučaj da poslovanje nije usmjereno jasnom strategijom i ciljevima. Ocijenio je neprihvatljivim da se smatra kako je poslovni rezultat takvih poduzeća dobar već ako nisu u gubicima, a ne promatra se u kontekstu tržište situacije, potencijala, sukladno tome i poslovnih planova.

Đuro Njavro, dekan Zagrebačke škole ekonomije i managementa, zaključio je raspravu o javnom sektoru ukazujući na probleme menadžmenta i dugoročnog planiranja djelatnosti javnog sektora i drugih djelatnosti vezanih uz državni proračun u situaciji kada su proračunske i druge politike iznimno podložne političkim ciklusima i mijenjaju se od izbora do izbora. 'Kako smoći političke snage i donijeti prijeko potrebne, ali društveno nepopularne mjere ako svake godine imamo jedne izbore', naglasio je Njavro.

Moderator okruglog stola Damir Čičak - predsjednik Uprave Business.hr-a i glavni tajnik Udruge YES, pozvao je sudionike panela da komentiraju državni proračun za sljedeću godinu. Jednoglasan zaključak svih sudionika je potreba za skorim rebalansom proračuna i za osmišljavanjem mjera za rast gospodarstva. Marin Hrešić, direktor sektora financijskih tržišta i investicijskog bankarstva Erste banke, izjavio je da u bankarskom sektoru vlada izuzetna likvidnost i spremnost na plasman sredstava u gospodarstvo s jasnom vizijom, strategijom i poslovnim planom. Hrešić je također ukazao na ocjenu banaka koje upozoravaju na manjak kvalitetnih projekta za plasman kapitala.

Predsjednik Uprave Pastor Grupe, Domagoj Ivan Milošević, smatra da u vrijeme trenutne krize otpuštanje viška zaposlenih nikako nije rješenje za smanjivanje troška državne administracije i javnih službi. Također smatra da bi u javnim poduzećima, ali i cijelom javnom sektoru trebalo hitno napustiti demagogiju niskih plaća za vodeće ljude, uvesti sustave nagrađivanja na svim razinama, u skladu s ciljevima kompanija ili službi u kojima rade.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi