DRUGI MJESEC ZAREDOM

Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo poboljšana na početku godine

28.01.2021 u 15:39

Bionic
Reading

Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo poboljšana su u siječnju, drugi mjesec zaredom, potaknuta valom optimizma u uslužnom sektoru, a poslovni čelnici ponovo su naznačili pojačanu potrebu za radnicima, pokazuje izvješće EK

U Hrvatskoj je indeks ekonomske klime (ESI) u prvom ovogodišnjem mjesecu iznosio 90,2 boda i porastao je za 1,4 boda u odnosu na prosinac, prema izvješću Europske komisije, objavljenom u četvrtak.

Najviše su na početku nove godine poboljšana očekivanja poslovnih čelnika u uslužnom sektoru, iskazana u rastu indeksa za 4,3 boda.

Značajno je poboljšano i raspoloženje u industriji i građevinskom sektoru, čiji su indeksi porasli za 2,5 odnosno 2,4 boda.

Raspoloženje među potrošačima bilo je gotovo nepromijenjeno u odnosu na prosinac, uz rast indeksa od samo 0,2 boda.

Blago su pogoršana tek očekivanja u maloprodaji, nakon iskazana u padu indeksa za 0,4 boda.

Poslovni čelnici signalizirali su da bi mogli pojačano zapošljavati nove radnike u predstojećem razdoblju, što se očitovalo u rastu indeksa za 2,2 boda, na 93,7 bodova, pokazuje izvješće EK.

Pogoršanje u EU i eurozoni

Ekonomska klima u EU i eurozoni blago je pak pogoršana na početku godine, odražavajući val pesimizma u malooprodaji, pokazuje izvješće EK.

U EU indeks ESI pao je za 0,6 bodova, na 91,2 boda. U eurozoni smanjen je 0,9 bodova, na 91,5 bodova.

Daleko najveće pogoršanje na oba područja iskazao je indeks raspoloženja u maloprodaji, koji je u EU pao za 5,2 boda, te za šest bodova u eurozoni.

Zamjeno su pogoršana i očekivanja potrošača, čiji je indeks u EU pao za 1,6 bodova, te za 1,7 bodova u eurozoni.

Najblaži pad indeksa zabilježen je u uslužnom sektoru, za 0,5 bodova u EU, te za 0,7 bodova u eurzoni.

Najviše je na oba područja u siječnju poboljšano raspoloženje u industriji, iskazano u rastu indeksa za 1,2 boda u EU, te za 0,9 bodova u eurozoni.

Raspoloženje u graditeljstvu bilo je u EU nepromijenjeno u odnosu na prosinac, a u eurozoni je blago poboljšano, uz rast indeksa za 0,3 boda.

Indeks koji mjeri očekivanja poslovnih čelnika u vezi zapošljavanja (EEI) pao je u siječnju i u EU i u eurozoni, za 1,3 odnosno 1,6 bodova, pokazuje izvješće EK.