SMANJENI APETITI

Očekivana božićnica 1.572 kune

09.12.2010 u 13:25

Bionic
Reading

Ove godine manje od polovice, odnosno tek 43 posto zaposlenih Hrvata očekuje božićnicu, što je 8 posto manje nego u 2009. godini, pokazuje istraživanje portala MojPosao. Među ispitanicima koji ove godine očekuju božićnicu većina (81 posto) očekuje novac, i to u prosječnom iznosu od 1.572 kune, što je za 134 kune više nego prošle godine

Bon očekuje 36 posto ispitanika, i to u prosječnom iznosu od 738 kuna. Poklon pakete ove godine očekuje svega 8 posto ispitanika.

Strani poslodavci darežljiviji od domaćih

Najčešće božićnicu očekuju ispitanici zaposleni u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu (64 posto) i zaposleni u stranim institucijama (53 posto). U tvrtkama u državnom vlasništvu božićnicu očekuje 40 posto zaposlenika, a u državnim institucijama najmanji broj, svega četvrtina (25 posto), što je velika razlika u odnosu na prošlu godinu, kad ih je isto očekivalo 68 posto. U zlatnoj sredini su zaposlenici u privatnim tvrtkama u domaćem vlasništvu, gdje božićnicu očekuje 42 posto zaposlenika.

Prošle je godine božićnicu dobilo 68 posto sudionika istraživanja, što je 1 posto manje nego 2008. godine. U najvećoj su mjeri božićnicu dobili ispitanici zaposleni u državnim institucijama, njih 87 posto, te zaposleni u tvrtkama u državnom vlasništvu, njih 81 posto. U najmanjoj mjeri božićnicu su dobili zaposleni u privatnim tvrtkama u domaćem vlasništvu (57 posto).

Željena božićnica 1.946 kuna

Svake godine sve veći broj ispitanika smatra da je božićnica isključivo dobra volja poslodavca, a ne pravo zaposlenika. Ove će godine 47 posto ispitanika zamjeriti poslodavcu ako ne isplati božićnicu koju smatraju svojim pravom, a 53 posto smatra da će božićnica biti isplaćena ovisno o poslovnim rezultatima. Ispitanici smatraju da bi adekvatna božićnica u prosjeku trebala iznositi 1.946 kuna, što je za 24 posto više od prosječne božićnice koja se očekuje ove godine.

Trinaesta plaća još uvijek rijetkost

Najviše ispitanika prošle godine dobilo je samo božićnicu (47 posto), dok je božićnicu i trinaestu plaću dobilo svega 7 posto ispitanika. Trinaestu plaću umjesto božićnice dobilo je samo 1 posto ispitanika, a 45 posto ispitanika nije dobilo niti jedno niti drugo. Od ispitanika koji su prošle godine dobili božićnicu, samo je njih 6 posto izjavilo da im je plaća u siječnju bila umanjena za iznos božićnice.

Među ispitanicima koji imaju maloljetno dijete, bez poklona za njega prošle godine je ostala čak polovica (50 posto), što je ipak 12 posto manje nego 2008. godine, kada 62 posto ispitanika nije dobilo poklon za maloljetno dijete. Među 38 posto ispitanika koji su dobili božićni poklon za dijete, njih 91 posto dobilo je novac ili novčani bon, i to prosječno 497 kuna po djetetu, dok je 18 posto njih dobilo poklon paket.