MARASOVA POMOĆ

Obrtnici do kraja godine neće plaćati obrtnicu

02.07.2012 u 16:31

Bionic
Reading

Obrtnici koji će otvarati novi obrt u razdoblju od 1. srpnja do 31. prosinca ove godine bit će oslobođeni plaćanja troška izdavanja obrtnice u iznosu od 200 kuna, izvijestili su danas iz Ministarstva poduzetništva i obrta

Odlukom ministra Gordana Marasa o neplaćanju izdavanja obrtnice to ministarstvo budućim obrtnicima želi poručiti da će sve učiniti kako bi im olakšalo pokretanje obrta, ali i njihovo ukupno poslovanje, kaže se u priopćenju. Napominje se i kako u suradnji s Hrvatskom obrtničkom komorom i drugim institucijama Ministarstvo poduzetništva i obrta priprema novi zakon o obrtu kojim će obrte dovesti u ravnopravniji položaj s drugim gospodarskim subjektima.

Trebalo bi se omogućiti i prenošenje vlasništva nad obrtom za života obrtnika, a ne samo nakon njegove smrti kako je sada propisano. Promijenit će se i dio propisa kojima se regulira obrazovanje za obrtnička zanimanja, obavljanje djelatnosti obrta od strane pravnih osoba te regulira sustav Hrvatske obrtničke komore. Precizirat će se i zabrana i sprječavanje obavljanja neregistrirane obrtničke djelatnosti. Svi ti potezi i mjere, kažu iz resornog ministarstva, trebali bi doprinijeti održanju i poticanju pozitivnog trenda koji se u prvoj polovini ove godine događa u hrvatskom obrtništvu.

Navode kako je u prvoj polovini ove godine novootvorenih obrta za 461 obrt više od zatvorenih obrta. Ujedno je do kraja svibnja broj zaposlenih u sektoru obrta povećan za 6.342 zaposlena više nego što ih je bilo na kraju prošle godine.