liderova konferencija

Obiteljske tvrtke trebaju profesionalizaciju menadžmenta i transfer vlasništva

08.03.2019 u 15:36

Bionic
Reading

Obiteljske tvrtke u Hrvatskoj trebale bi razmišljati o profesionalizaciji menadžmenta i transferu vlasništva, rečeno je u petak na tradicionalnoj Liderovoj konferenciji 'Budućnost obiteljskih tvrtki'

Glavni urednik Lidera Miodrag Šajatović kazao je da gotovo polovica od svih zaposlenih u Hrvatskoj dolazi iz manjih, obiteljskih, tvrtki te da oni koji su 90-ih godina osnivali poduzeća sada pomalo trebaju razmišljati o transferu vlasništva. Istaknuo je i da samo 30-ak posto tvrtki preživi i dođe do druge generacije vlasnika.

Članica Uprave Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (Hamag-Bicro) Marijana Oreb istaknula je da 53 posto vlasnika tvrtki ima 61 ili više godina, ali i da ih većina ne razmišlja o transferu vlasništva na mlađe generacije. S druge strane, većina vlasnika sigurna je da će netko iz njihove obitelji naslijediti tvrtku. Predviđaju da bi proces transfera vlasništva mogao trajati od jedne do tri godine.

Govoreći o izazovima transfera vlasništva i upravljanja obiteljskih tvrtki, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat istaknuo je da bi vlasnici takvih tvrtki trebali poduzeti pravovremenu i kvalitetnu transformaciju vlasništva, profesionalizirati menadžment i tako poduzeću osigurati prosperitet i rast. 

Vlasnicima obiteljskih tvrtki ministar je poručio da potomcima u nasljeđe ostave tvrtke u što boljem stanju.

Horvat smatra da u Hrvatskoj imamo "malu krizu menadžmenta".

"Najveći hendikep Hrvatske i najveća kriza gospodarstva u Hrvatskoj je u menadžmentu i vodstvu. Toliko loših poslovnih odluka koliko ih je samo u gospodarskoj sferi doneseno u proteklih 29 godina ni jedan državni proračun ne može sanirati", rekao je Horvat, dodavši da su svi problemi koji se sada rješavaju ili se pokušavaju riješiti, ustvari zaostavština ili predmet donošenja krivih odluka menadžmenta.

Naglasio je i da proteklih šest do osam mjeseci Ministarstvo gospodarstva intenzivno radi na stabiliziranju gospodarskih trendova kako bi država zadržala "pozitivu" koja se događa protekle dvije ili tri godine.

"Stabilizirali smo financije, stabiliziran je rast BDP-a, možemo danas komentirati je li 2,7 ili 2,8 posto puno ili malo. Mi nismo zadovoljni i kao odgovorna Vlada nećemo biti zadovoljni ni kada to bude 3,5 posto, ali da bi do 3,5 posto, ili do nama željenih 5 posto, rasta BDP-a došli, mislim da u Hrvatskoj trebaju još hrabrije i još dublje promjene u odnosu na ovo što se danas i zbiva i na lokalnoj i na centralnoj razini.