OGLASIO SE HNB

'O Hypu i BLB-u sve bitno smo davno obrazložili'

01.09.2010 u 18:57

Bionic
Reading

Hrvatska narodna banka još jednom se oglasila u povodu istražnih postupaka što ih vode austrijske i njemačke vlasti o poslovanju bankovne grupe Hypo Alpe Adria International AG iz Klagenfurta i njenom preuzimanju od strane njemačke Bayerische Landesbank (BLB)

Kako se u medijima ponovo postavljaju i pitanja o ulozi i postupanju Hrvatske narodne banke (HNB), a vezano za status i poslovanje njihovih podružnica u Hrvatskoj, iz Hrvatske narodne banke su reagirali priopćenjem u kojem kažu kako 'su jasni i nedvosmisleni odgovori na takva pitanja javno iznijeti i to odmah nakon donošenja relevantnih odluka hrvatske središnje banke'. 'Tome ni danas nemamo ništa bitno i novo dodati', stoji u priopćenju HNB-a.

Na službenim stranicama HNB-a ponovljena su i priopćenja, među ostalima i ono objavljeno 11. srpnja 2007. u kojem stoji kako Savjet HNB-a nije uspio potrebnom dvotrećinskom većinom donijeti odluku niti o odbijanju zahtjeva niti o davanju suglasnosti za ponovni vlasnički ulazak BLB-a u hrvatski bankovni sustav. U tom priopćenju stoji i kako ovlasti za donošenje konačne odluke ima guverner, koji je - nakon navedenog ishoda glasovanja - obavijestio članove Savjeta da će donijeti odluku kojom se suglasnost odbija, bez obzira na uvažavanje svih političkih i drugih argumenata koji govore u prilog suglasnosti.

Na web stranicama HNB-a ponovno su objavili i izjavu za javnost guvernera Hrvatske narodne banke Željka Rohatinskog iz 2007. godine u povodu odluke o uskraćivanju suglasnosti Bayerische Landesbank za ponovni ulazak u hrvatski bankovni sustav.

U tom priopćenju stajalo je kako je donošenje odluke Hrvatske narodne banke o davanju ili odbijanju prethodne suglasnosti BLB-u za indirektno stjecanje kvalificiranog udjela u HAAB d.d. Zagreb i u Slavonskoj banci d.d. Osijek bilo osjetljive prirode zbog mogućnosti njezinog dovođenja u širi kontekst ekonomskih i političkih odnosa Hrvatske i pojedinih članica EU, te posebno u kontekst razvoja daljnjih pregovora o pristupanju Hrvatske EU.

'U takvoj situaciji, ocjenjujući da bi odlaganje donošenja odluke bilo štetno i za BLB i za HNB, temeljem ovlasti iz članka 39, točka 4 Zakona o Hrvatskoj narodnoj banci, donio sam odluku kojom se odbija prethodni zahtjev BLB-a za indirektno stjecanje kvalificiranih udjela u HAAB Zagreb i u Slavonskoj banci. Potpuno sam svjestan težine takve odluke i osobne odgovornosti, ali i duboko uvjeren u njezinu ispravnost', kazao je 2007. Rohatinski.