rast od 900 kuna

Novim kolektivnim ugovorom najniža plaća u građevini podignuta na 5100 kuna

13.07.2022 u 15:41

Bionic
Reading

HUP-Udruga poslodavaca graditeljstva i Sindikat graditeljstva Hrvatske potpisali su novi, izmijenjeni Kolektivni ugovor za graditeljstvo prema kojem će najniža osnovna plaća za najjednostavnije poslove od 1. kolovoza biti 5.100 kuna. Time će minimalna plaća u ovom sektoru porasti za 900 kuna

Nakon gotovo 6 mjeseci kolektivnih pregovora HUP-Udruga poslodavaca graditeljstva (HUP-UPG) koji je predvodio predsjednik Mirko Habijanec i Sindikat graditeljstva Hrvatske (SGH) na čelu s Jasenkom Vukšić, potpisali su Kolektivni ugovor o četvrtim izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora za graditeljstvo. Kolektivni ugovor za graditeljstvo (KUG) je potpisan 2015. godine, a posljednje izmjene i dopune 2020. godine.

Prema važećem KUG-u, osnovna plaća za najjednostavnije poslove je ugovorena u iznosu 4.200,00 kuna, dok će prema četvrtim izmjenama i dopunama KUG-a, nova najniža osnovna plaća od 1. kolovoza 2022. godine iznositi 5.100 kuna. To je povećanje od 21,4 posto, dok su ostale osnovne plaće prema grupama složenosti posla, ugovorene u bruto-iznosu, s nešto sporijim rastom.

S obzirom na složenost gospodarske situacije (rast cijena i inflacija), socijalni partneri su se obvezli na ponovno otvaranje pregovora do 1. svibnja 2023. godine. Osnovne plaće po složenosti posla su ugovorene u rasponu od 5.100 kuna bruto za najjednostavnije poslove do 15.000 kuna bruto za odgovorne osobe pravnih osoba.

'Potpisivanjem četvrtih izmjena Kolektivnog ugovora za graditeljstvo se utvrđuje porast osnovnih plaća radnika po složenosti posla u graditeljstvu od 5,64 posto do 21,4 posto. Ovo povećanje ima za cilj zadržavanje domaćih radnika i približavanje konkurentnosti plaća u odnosu na zapadne zemlje, pri čemu smatram da plaće radnika u graditeljstvu što prije moraju doseći razinu od polovice plaće radnika u Njemačkoj.

'Usporedno s rastom plaća moraju rasti i cijene radova u Hrvatskoj. Najveći razlog što već danas tome nije tako je nelojalna konkurencija uglavnom tvrtki iz trećih zemalja, kao i izostanak kontrole provedbe zakona. Od nadležnih tijela državne uprave očekujemo učinkovitu kontrolu primjene kolektivnog ugovora na sve subjekte u graditeljstvu te od svih javnih naručitelja implementiranje kriterija isplate ugovorene plaće prema kolektivnom ugovoru za sposobnost u postupcima javne nabave', izjavio je Mirko Habijanec, predsjednik HUP-Udruge poslodavaca graditeljstva.

Osim plaća, povećana su i neka materijalna prava radnika (rasponi terenskog dodatka povećani su na 130 - 200 kuna po danu, odnosno od 80 – 130 kuna ako radnik dolazi svaki dan kući. Ugovorena je mogućnost isplate neoporezivog novčanog iznosa za prehranu u visini 416 kuna mjesečno, a naknada za prijevoz na posao i s posla na 1,20 kn po km udaljenosti od prebivališta do mjesta rada. Povećane su i prigodne nagrade (regres i božićnica ).