PROIZVODNJA STOJI

Novi vlasnici Gaja čekaju kredit

16.11.2011 u 10:31

Bionic
Reading

Na sastanku s novim vlasnicima slatinske drvno-prerađivačke tvrtke Gaj utvrđeno je da će radnicima biti isplaćene sve zaostale plaće, međutim početak proizvodnje, zbog niza potrebnih dokumenata i jamstava, i dalje koči administrativna procedura banke

'Predugo sve ovo traje i morali smo vidjeti ima li ikakvih pomaka', objasnio je razlog svog jučerašnjeg puta i razgovora s novim vlasnicima slatinskog Gaja u Zagrebu, Šimo Orešković, regionalni povjerenik sindikata PPDIV-a.

Otprije neki dan Gaj ima novog direktora, ujedno novog suvlasnika – Paška Velu, bivšeg predsjednika Uprave sisačke željezare CMC, pa čelnici sindikata, tvrdi Orešković, sada konačno imaju s kim i službeno pregovarati o pravima radnika. Uz njega i donedavnog stopostotnog vlasnika Gaja, samoborskog poduzetnika Gorana Šoića, treći je suvlasnik Filip Kette iz Zagreba.

Na sastanku s novim vlasnicima potvrđeno je da će radnicima biti isplaćene sve zaostale plaće, međutim početak proizvodnje, zbog niza potrebnih dokumenata i jamstava, i dalje koči administrativna procedura banke. Sindikat očekuje da bi njezino očitovanje o kreditu trebalo uslijediti u četvrtak, o čemu će ovisiti i početak proizvodnje. Bude li sve u redu, sindikat će idućega tjedna, u četvrtak ili petak, sazvati skup radnika na kojemu će im se obratiti novi direktor. Na njega će biti pozvani svi – i onih 220 koji su imali ugovor na određeno radno vrijeme te se sada nalaze na Zavodu za zapošljavanje.

U međuvremenu, dio je bivših radnika Gaja najavio prosvjede zbog neisplaćenih otpremnina iz prijašnjeg stečaja, no od toga su odustali. Ta potraživanja nemaju veze s novim vlasnicima, a prosvjed bi, smatrali su tako čelnici sindikata, štetio baš njima i poslovnim pregovorima te početku ponovne proizvodnje. Zato su rješenje tog pitanja sindikalisti ostavili za neka buduća vremena.