PRVI KORACI

Novi rektor Lakušić najavio povlačenje novca iz EU fondova i internacionalizaciju sveučilišta

01.03.2022 u 20:21

Bionic
Reading

Zagrebačko sveučilište dobilo je u utorak na izvanrednoj sjednici Senata novog rektora – Stjepana Lakušića, aktualnog dekana Građevinskog fakulteta u Zagrebu.

Lakušić je u drugom krugu dobio 43 glasa, a protukandidatkinja Mirjana Hruškar 26, izvijestio je predsjednik Izbornoga povjerenstva Ivan Koprić. Dodao je kako je postupak tekao uredno i brzo, svi su sudionici bili kooperativni, a presudio je program kandidata.

Novoizabrani rektor Zagrebačkog sveučilišta Lakušić izjavio je kako mu je drago što je izabran jer je u izbor sa svojim timom uložio godinu i pol dana truda.

Sveučilište u Zagrebu mora biti stožerna snaga Republike Hrvatske, a u njegovu središtu trebaju biti studenti, jer se tako može dobiti najbolja snaga i kreirati budućnost Hrvatske, kazao je, istaknuvši kako treba kreirati takvu akademsku i razvojnu politiku koja bi studente zadržala u Hrvatskoj, da koriste svima.

Nema jakog gospodarstva bez jake akademske zajednice i od Sveučilišta u Zagrebu se očekuje da svojim radom pokazuje što treba napraviti da društvo može stvoriti dobro djelo, dodao je.

Za primjer je naveo kako je zagrebački Građevinski fakultet reagirao na 'dvije nesreće' potresa koje su pogodile Hrvatsku. Nitko nas nije zvao da pomognemo, nego smo mi sami ponudili svoja znanja i vještine, rekao je.

Lakušić je istaknuo da će imati savjet vezan za gospodarska pitanja i savjet alumnija koji će pomagati u internacionalizaciji i međunarodnom umrežavanju Zagrebačkog sveučilišta.

Nije želio otkriti imena budućih prorektora, rekavši da nikome u svom timu nije obećao neko mjesto.

Na pitanje novinara što financijski očekuje u ostavštini prethodnog rektora Damira Borasa, Lakušić je naveo da o financijama zna ono što se pojavljivalo na sjednicama Senatu. Očekuje kako će s time biti detaljno upoznat do preuzimanje mandata na jesen.

Govoreći o financiranju znanosti u Hrvatskoj, rekao je da znanost neće raspolagati samo onim što država izdvaja iz proračuna, nego da će Sveučilište aktivno pratiti programe europskih fondova i kroz ured koji će otvoriti u Bruxellesu pripremati projekte koji će biti važan izvor financiranja.

Na pitanje novinara hoće li kao prethodnik Boras tužiti studente, Lakušić kaže da su profesori tu da prenose znanje na studente i da će preko savjeta aktivno surađivati s predstavnicima studenata i s njima usklađivati pitanja i probleme.

Osvrnuo se i na upit o seksualnom uznemiravanju na Sveučilištu, rekavši da će se takve pojave rješavati uz pomoć etičkih kodeksa, te da prema takvom ponašanju vlada nulta stopa tolerancije.

Stjepan Lakušić (Slavonski Brod, 1968.) redoviti je profesor i dekan Građevinskog fakulteta u Zagrebu, na kojem je diplomirao i ostvario znanstveno-nastavničku karijeru. Hrvatskoj javnosti postao je poznat angažmanom na sanaciji potresa u Zagrebu i Banovini.

Kazao je da je od 12 nagrada i priznanja za svoj rad većinu njih stekao u inozemstvu.