ZELENI UPOZORAVAJU

Novi Plomin je velik udar na okoliš!

  • Autor: L. Filipović
  • Zadnja izmjena 20.10.2011 13:43
  • Objavljeno 20.10.2011 u 11:39
plomin

plomin

Izvor: Pixsell / Autor: Duško Marušić/PIXSELL

Javna rasprava o gradnji trećeg bloka Termoelektrane Plomin koja će trajati do 18. studenoga zasigurno će donijeti velike okršaje između HEP-a i eko-udruga. Zeleni već sad imaju mnogo primjedbi na dosadašnje poteze vlasti. Najviše im smeta netransparentnost i tajnovitost čitavog projekta vrijednog 800 milijuna eura

Čelnik Udruge Eko Kvarner Vjeran Piršić kaže da se na temelju dosadašnjih saznanja može reći da je izgradnja novog Plomina velik udar na okoliš.

Upozorava da nije nikad provedeno ozbiljno istraživanje i procjena koji će se tip energenta koristiti - HEP kao i dosad u obzir uzima samo uvozni ugljen – i koje snage nam je potrebna termoelektrana (predviđeno je da to bude 500 MW). Bez analiza izostale su alternativne opcije, ističe Piršić.

Prema njegovom mišljenju, predviđena tehnologija za treći blok TE Plomin, kojom se HEP hvali kao najmodernijom, zastarjela je.

'Procjena njezinog utjecaja na zdravlje je napravljena ovlaš i spominje se samo na marginama, iako je to u Europi prilikom gradnji termoelektrane na ugljen jedna od najvažnijih stvari', tvrdi Piršić.

Zelenima posebno smeta što se procjena utjecaja na okoliš vodi vrlo netransparentno. Na internetu je objavljen samo sažetak studije, tako da svi oni koji žele saznati više moraju otputovati u Istru. Nije objavljen niti sastav komisije koju je za procjenu studije imenovalo Ministarstvo zaštite okoliša.

'Uzrok svemu tome je što je Vlada gradnju Plomina uvrstila u investicijske prioritete bez bilo kakve formalne procedure da se vidi je li to prihvatljivo, ne samo za okoliš već i za šire društvo', smatra Piršić.

Eko-udruge s nestrpljenjem čekaju javna predstavljanja studije, zakazana za 27. listopada u Plomin Luci i 28. listopada u Labinu. Piršić najavljuje da će one same osnovati tim domaćih i stranih stručnjaka koji će studiju temeljito proučiti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi