MOST ČIOVO

Nova Uprava Viadukta pokušava spasiti stvar

27.03.2017 u 16:04

Bionic
Reading

Hrvatske ceste (HC) do četvrtka nastavljaju pregovore s novom Upravom Viadukta o gradnji mosta kopno-otok Čiovo, a u petak bi se trebalo definitivno znati nastavlja li Viadukt graditi most, izvijestili su u ponedjeljak iz HC-a

Glasnogovornica HC-a Tamara Pajić istaknula je za Hinu kako tim potezom HC želi čuti planove nove Uprave Viadukta, dakle ljudi koji nisu sudjelovali u dosadašnjim pregovorima između HC-a i Viadukta.

"Na traženje nove Uprave Viadukta, Hrvatske ceste pristale su na nastavak pregovora oko gradnje mosta kopno - otok Čiovo. Pregovori, odnosno sastanci, trebali bi trajati do ovoga četvrtka, a onda bi se u petak trebalo definitivno znati hoće li Viadukt nastaviti graditi most. Novoj Upravi Viadukta želimo dati šansu da nam izloži svoje viđenje problema te prezentira poslovne, financijske i dinamičke planove gradnje mosta", kazala je Tamara Pajić.

Nadzorni odbor Viadukta u petak je prihvatio ostavke dotadašnjeg predsjednika Uprave Joška Mikulića i člana Uprave Ive Jurića i na istoj sjednici za direktora imenovao Krešimira Mikolića.

Tjedan dana ranije, iz Hrvatskih cesta je potvrđeno kako ih je Viadukt izvijestio da izgradnja mosta kopno - otok Čiovo neće biti završena do kraja godine, iako je ugovoreni rok do sredine ovogodišnjeg lipnja te je poručeno kako nije isključen raskid ugovora s Viaduktom.

Vrijednost tog mosta, dugog 547 metara, doseže 207 milijuna kuna, od čega je 176,7 milijuna kuna iz EU-ovih fondova.

Početkom prošlog tjedna Joško Mikulić na novinskoj konferenciji objasnio je razloge kašnjenja, navevši da će Viadukt zbog gradnje tog mosta pretrpjeti štetu od više desetaka milijuna kuna.  

Naveo je niz čimbenika, uz ostalo loš projekt temeljenja mosta, koji je morao bit nanovo napravljen, a što je platio Viadukt. Uslijedilo je kašnjenje zbog izrade čelične konstrukcije, za koju je bio zadužen podizvođač Iskra iz Kumanova, da bi potom taj posao bio predan hrvatskim tvrtkama Đuri Đakoviću Industrijska rješenja (Đ.Đ.) i ZM Vikomu iz Šibenika, rekao je Mikulić.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je u četvrtak uoči sjednice Vlade kako još nije donesena odluka o tome hoće li Viadukt ostati izvođač radova na mostu.