bat-ov proizvod

Nova studija pokazala da je grijani duhan manje štetan za zdravlje

06.10.2022 u 17:34

Bionic
Reading

Sveobuhvatni rezultati jednogodišnje studije pokazali su da su pušači koji su se prebacili isključivo na glo, BAT-ov proizvod za zagrijavanje duhana (THP), postigli značajna i trajna poboljšanja nekoliko pokazatelja potencijalne štete povezane s ranim razvojem bolesti, u usporedbi s pušačima koji su nastavili pušiti. To uključuje bolesti pluća, rak i kardiovaskularne bolesti (KVB)

Rezultati, objavljeni u Internal and Emergency Medicine, temelje se na pozitivnim promjenama zabilježenima nakon tri i šest mjeseci. Poboljšanja su uočena tijekom 12 mjeseci provođenja studije, što je dodatni dokaz kako je glo manje rizična alternativa za odrasle pušače koji inače ne bi prestali pušiti.

'Rezultati ove studije najvažniji su podaci koje smo ikada prikupili o glo-u, kao i za THP kategoriju općenito. Ova studija u stvarnom svijetu omogućuje nam procjenu promjena koje doživljavaju odrasli pušači koji pređu isključivo na glo, tako da procijenimo rane pokazatelje potencijalne štete povezane s razvojem bolesti. Ona pruža prijeko potrebne nove dokaze o veličini promjene i trajnosti učinka potpunog prelaska na glo i pojačava njegov potencijal kao proizvoda sa smanjenim rizikom. Želim zahvaliti svima koji su sudjelovali i pomogli u realizaciji ove studije. To je još jedan važan korak naprijed na našem putu ka izgradnji Boljeg sutra', istaknuo je dr. David O’Reilly, direktor znanstvenog istraživanja u BAT-u.

Na temelju ranih pokazatelja bolesti, pušači koji su potpuno prešli na glo, umjesto nastavka pušenja, pokazali su:

  • Značajno i trajno smanjenje biomarkera koji može uzrokovati oštećenje DNK povezano s rakom pluća
  • Značajno i trajno smanjenje broja bijelih krvnih stanica, markera upale povezanog s ranim razvojem kardiovaskularnih bolesti i drugih bolesti povezanih s pušenjem
  • Trajno poboljšanje HDL kolesterola povezano sa smanjenim razvojem kardiovaskularnih bolesti
  • Značajno i trajno poboljšanje pokazatelja zdravlja pluća (FeNO)
  • Značajno i trajno poboljšanje ključnog pokazatelja oksidativnog stresa, procesa koji je povezan s nekoliko bolesti povezanih s pušenjem, kao što su kardiovaskularne bolesti

Novi podaci temelje se na nalazima druge nedavno objavljene studije o glo-u. Studija je pokazala kako je glo, 's obzirom na prikupljene znanstvene podatke, proizvod sa smanjenim rizikom, u usporedbi s klasičnim cigaretama. Opravdano se smatra kako ovaj proizvod nove generacije smanjuje rizik od bolesti povezanih s pušenjem, podupirući zaključak da će pušači koji se u potpunosti prebace na korištenje grijanih duhanskih proizvoda, kao što je glo, smanjiti relativni rizik od razvoja bolesti povezanih s pušenjem u usporedbi s nastavkom pušenja'.

  • +12
Predstavljanje studije ekonomskog doprinosa BAT-a Hrvatskoj Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić/tportal.hr

O studiji

Sudionici ove jednogodišnje nasumično kontrolirane studije bili su pušači iz Velike Britanije, u dobi od 23 do 55 godina, dobrog općeg zdravstvenog stanja. Pušači koji nisu namjeravali prestati pušiti bili su nasumično odabrani kako bi ili nastavili pušiti cigarete ili kako bi se u potpunosti prebacili na korištenje glo-a. Pušači koji su naznačili kako žele prestati pušiti, dobili su zamjensku terapiju nikotinom i pristup savjetniku za prestanak pušenja. Također, uključena je skupina pojedinaca koji nikad nisu pušili, koja je djelovala kao kontrolna skupina i nastavila ne upotrebljavati nikakve proizvode od duhana ili nikotina.

Studija je osmišljena kako bi istražila potencijal smanjenja rizika glo-a kada se koristi u stvarnom svijetu, a ne u kliničkom okruženju. Sudionici su trebali svaki mjesec posjetiti kliniku gdje su im uzimani uzorci krvi, urina i druga mjerenja. Ti su uzorci testirani na 'bio markere izloženosti' (odabranim toksičnim sastojcima cigaretnog dima) i 'bio markere potencijalne štete'. Osim toga, kako bi se osiguralo da oni u studiji koji su prestali ili se prebacili sa cigareta također ne koriste cigarete, grupe za glo i prestanak su testirane na bio marker, CEVal, koji može pokazati jesu li pušili cigarete. Oni koji su bili pozitivni nastavili su sudjelovati u studiji, a konačni rezultati podijeljeni su na ukupnu populaciju i podskup koji je bio sukladan CEVal-u, što je osiguralo da rezultati točno odražavaju učinak potpunog prelaska.