nema ljudi

Nova prijetnja njemačkoj 'zelenoj energetskoj tranziciji': Vodoinstalatera i montera grijanja nedostaje u desecima tisuća...

21.06.2022 u 13:22

Bionic
Reading

Manjak stručnih radnika u Njemačkoj se povećao, a osobit nedostatak osjeća se u građevinskom sektoru, ali i u sektorima obrazovanja i zdravstva, objavio je u utorak Institut njemačkog gospodarstva (IW). 'Prošle godine je u prosjeku na 201.411 otvorenih radnih mjesta u zanatskom sektoru na raspolaganju bilo 139.256 prikladnih radnika u potrazi za poslom', stoji u izvješću Instituta njemačkog gospodarstva

Time se zaustavio trend smanjene potražnje za zanatlijama, primjetan tijekom koronakrize.

Manjak radnika osobito je akutan u sektoru građevinarstva, a nedostaje i vodoinstalatera te montera centralnog grijanja. Manjak je primjetan i u obrazovanju za ova zanimanja.

Javni servis ARD javlja kako postoji zabrinutost da bi manjak stručnih radnika mogao usporiti politički odlučen proces prelaska na obnovljive izvore energije. Mnoga poduzeća nisu u stanju ispuniti narudžbe klijenata koji žele ugraditi solarne ćelije ili toplinske pumpe zbog nedostatka radnika.

Vladina stranka Zeleni procjenjuje da bi 2030. u sektorima koji su presudni za prelazak na obnovljive izvore energije moglo nedostajati 440.000 radnika.

Prema izvješću IW-a, manjak radnika ne osjeća se samo u zanatskom, nego u obrazovnom i zdravstvenom sektoru.

Sindikat zaposlenih u obrazovanju (GEW) procjenjuje da bi u sljedećih pet godina u sektoru predškolskog odgoja moglo nedostajati 200.000 te u sektoru školskog odgoja i do 250.000 obrazovanog osoblja.