od 1. srpnja

Nova pravila o naplati PDV-a u internetskoj trgovini donose velike uštede tvrtkama i štite kupce od skrivenih troškova. Međutim tu je i jedna loša vijest

28.04.2021 u 13:56

Bionic
Reading

U srpnju će na području Europske unije biti uvedena nova pravila o PDV-u u e-trgovini kako bi se pojednostavnilo poslovanje poduzeća koja prodaju robu na internetu. Novost je i da će ukinuti trenutačno oslobađanje od PDV-a za pošiljke koje se uvoze u EU, a čija vrijednost ne premašuje 22 eura. Tako će svi koji naruče nešto iz trećih zemalja, naprimjer Kine, morati platiti porez na dodanu vrijednost, što dosad nije bio slučaj

Bruxelles se nada da će nova pravila o PDV-u osigurati i ravnopravnije uvjete za internetska poduzeća iz područja izvan EU-a.

Ciljevi novih pravila su: osigurati plaćanje PDV-a tamo gdje je roba konzumirana ili su pružene plaćene usluge; uspostaviti ujednačen sustav PDV-a za prekogranične isporuke robe i usluga; ponuditi poduzećima jednostavan sustav prijave i plaćanja PDV-a u EU putem portala 'sve na jednome mjestu' (za uvoz) te uspostaviti ravnopravne uvjete između poduzeća u EU i prodavatelja izvan EU-a.

Novim pravilima trebala bi se riješiti i razlika između planiranog i naplaćenog PDV-a, odnosno između planiranog prihoda od PDV-a i PDV-a koji je stvarno naplaćen u svakoj državi članici.

Premda se ukupna razlika između planiranog i naplaćenog PDV-a u EU blago smanjila za gotovo milijardu eura, na 140,04 milijarde eura u 2018., novim pravilima o PDV-u u e-trgovini, nada se Bruxelles, taj bi se nesrazmjer još više trebao smanjiti.

EU je u sklopu reforme razvio i nove internetske alate putem kojih se tvrtke mogu registrirati i platiti PDV-a za sve svoje prodaje u Uniji.

Time se zamjenjuje prethodni sustav u sklopu kojeg su poduzeća koja posluju isključivo na internetu bila obvezna registrirati se za plaćanje PDV-a u svakoj zemlji EU-a prije prodaje robe ili usluga potrošačima iz tih zemalja. Novim bi se sustavom za tvrtke u EU trebala osigurati ušteda do 2,3 milijarde eura godišnje za troškove usklađenosti.

Od 1. srpnja poduzeća će moći prijaviti i platiti PDV za sve prodaje unutar EU-a u jednoj elektroničkoj prijavi svaka tri mjeseca, i to u suradnji s poreznom upravom svoje države članice i na svojem jeziku, čak i kada je njihova prodaja prekogranična.

Nova platforma za poduzeća i porezne obveznike, sustav plaćanja PDV-a 'sve na jednome mjestu' (OSS), može se upotrijebiti za obračun PDV-a koji se treba platiti na robu i usluge prodane na internetu diljem EU-a, čime se smanjuju troškovi usklađenosti do 95 posto.

Istodobno se sustavom 'sve na jednome mjestu' za uvoz (IOSS) olakšavaju naplata, prijava i plaćanje PDV-a za prodavatelje koji isporučuju robu izvan EU-a kupcima u Europskoj uniji.

U praksi to znači da ti dobavljači i elektronička sučelja mogu naplatiti, prijaviti i izravno platiti PDV poreznim upravama po svojem izboru, umjesto da kupac plaća PDV na uvoz u trenutku isporuke robe. Time se olakšava poslovanje poduzeća, ali i štite kupci na internetu od skrivenih troškova.

Novost je i da će se od 1. srpnja ukinuti trenutačno oslobađanje od PDV-a za pošiljke koje se uvoze u EU, a čija vrijednost ne premašuje 22 eura.

Iako većina poduzeća izvan EU-a poštuje pravila, to oslobađanje podrazumijevalo je da su neki prodavatelji mogli na prijevaru prijaviti robu visoke vrijednosti, kao što su pametni telefoni, po nižoj cijeni samo da bi iskoristili to oslobađanje, što je predstavljalo nepoštenu konkurenciju za poduzeća u EU koja nisu imala drugog izbora nego svojim kupcima u Europskoj uniji naplatiti punu stopu PDV-a za iste proizvode.

Ukidanjem tog oslobađanja osigurat će se, smatra Bruxelles, ravnopravniji uvjeti tržišnog natjecanja za europska poduzeća.