HRVATSKI PONOS: VARAŽDINSKI SOLVIS

Njihovi solarni moduli raspametili su i naftaške Emirate

30.09.2015 u 13:35

Bionic
Reading

Na plažama Dubaija bit će moguće napuniti mobilne telefone i druge elektronske gadgete, kao i dobiti električnu energiju za info pultove, uz pomoć modula koji se proizvode u Solvisu, vodećem hrvatskom proizvođaču standardiziranih i specijaliziranih fotonaponskih modula iz monokristaliničnog i multikristaliničnog silicija

Iako bi samo izvoz u Ujedinjene Arapske Emirate bio uspjeh, u ovom varaždinskom poduzeću naglašavaju da su oni tek jedna od dvadesetak zemalja u koje izvoze, među kojima su Njemačka, Italija, Nizozemska i Velika Britanija najznačajnija tržišta.

'Premda doslovno leže na nafti, Emirati jako puno ulažu u obnovljive izvore energije, pri čemu posebno nastoje iskoristiti Sunčevu energiju. Tako su tražili dobavljača fotonaponskih modula u obliku palminog lista, a kako je Solvis jedan od nekoliko proizvođača koji je u mogućnosti izraditi specijalne module različitih dimenzija te na taj način zadovoljiti zahtjeve kupca, posao je sklopljen, a moduli u obliku palminih listova su na putu u Dubai', kaže za tportal.hr Jasmina Novak, voditeljica projekata u Solvisu.

Otkad je počelo s radom, prije šest godina, u novoizgrađenom objektu u poduzetničkoj zoni Brezje, poduzeće je stalno proširivalo proizvodni portfelj i usporedno s time naraslo s 27 na 146 zaposlenika. Tako se među 150 različitih artikala mogu naći, primjerice, moduli za brodove i jahte, staklo-staklo moduli, BIPV moduli koji zamjenjuju klasične kose krovove ili se integriraju u fasadne panele, sve do solarnih elektrana koje se realiziraju po principu ključ u ruke. Elektrane se primjerice nalaze uz autocestu, na krovištima farmi i hotela, a za MOL napravljen je i pilot-projekt integriranog sustava u obliku drveta za benzinske postaje.

'Upravo nas raznovrsnost naših proizvoda, odnosno prilagodljivost potrebama kupaca, izdvaja na europskom, a sve više i na svjetskom tržištu. Naravno, uvijek je bitna kvaliteta, transparentnost u odnosu s partnerima i kupcima, certificiranost proizvoda kojima dokazujete da ste europski proizvod i slično', naglašava Novak, dodajući da sve to zahtijeva znanje, istraživanje i razvoj te konstantna ulaganja u proizvodni proces.

Zahvaljujući kvaliteti i prilagodljivosti, Solvis danas izvozi 85 posto svoje proizvodnje, a njen trenutni kapacitet je 60 MW godišnje.

'Naši proizvodni kapaciteti su popunjeni, tako da planiramo novo proširenje za 30 MW s obzirom na kretanja na svjetskom tržištu i upite koje imamo. Procjenjuje se da će solarna fotonaponska tehnologija do 2020. pokriti 12 posto potrošnje električne energije u EU, a do 2040. čak 28 posto. Jedno proširenje već smo proveli kupnjom proizvodne linije novigradskog poduzeća koje je, nažalost, prestalo s proizvodnjom, a kako je ista sudbina zadesila i splitsko poduzeće, ostali smo jedini na hrvatskom tržištu', objašnjava Novak.

Ni Solvisu, međutim, nije bilo uvijek lako. Posebno su turbulentne bile 2011. i 2012, što zbog globalne krize, što zbog konkurencije s istoka.


'Uslijed toga velik broj europskih proizvođača modula je prestao s radom. Uvođenjem antidampinških mjera u svrhu zaštite europskih proizvođača modula prilike su se poboljšale. Solvis se etablirao na tržištu te se kroz suradnju s partnerima, raznolikošću proizvoda i kvalitetom uspješno uključio u globalne trendove obnovljivih izvora energije. Nakon reorganizacije te temeljem iskustava proteklih godina sada možemo reći da se ostvarilo sve planirano, usprkos teškoćama koje su bile i veće od očekivanih', veli Stjepan Talan, direktor i vlasnik Solvisa koji je poslovnu karijeru počeo u farmaceutskoj industriji.

No dok je EU stabilizirao prilike na tržištu i okrenuo se još više obnovljivim izvorima energije, Hrvatska je lani naglo zastala, posebice kada su u pitanju solarni izvori.

'Hrvatska je ispunila kvotu od 52 MW, manju od naše godišnje proizvodnje. No nadamo se da će novi zakon, koji stupa na snagu iduće godine, dati ponovo priliku za primjenu solara, opet otvoriti Hrvatsku prema ovakvoj vrsti obnovljivih izvora energije. EU, SAD, Kina, Indija i mnoge zemlje u svijetu potiču korištenje Sunčeve energije. Njemačka je primjerice iz solara ostvarila 30 GW, susjedna Slovenija 200 MW instaliranih solarnih elektrana, što je četiri puta više nego Hrvatska, čega zacijelo ne bi bilo bez poticaja. I Hrvatska treba ići u tom smjeru', naglašava Talan te dodaje kako bi i država i lokalna vlast, kao i banke, trebale kroz manje doprinose i kamate poticati ulaganja u obnovljive izvore energije zbog njihove dostupnosti i neutralnog utjecaja na okoliš.


I ministar došao odati priznanje Solvisu

Solvis je 2012. proizveo 25 tisuća modula i ostvario 43 milijuna kuna prihoda koji su lani došli do 87 milijuna, a ove godine proizvest će 110 tisuća modula i prihodovati oko 115 milijuna kuna. Već iduće godine, nakon proširenja proizvodnje, očekuje se proizvodnja 177 tisuća modula i prihodi od 160 milijuna kuna. 'Imamo planove ulaganja za dvije do tri godine jer raste potražnja za modulima, dijelom i zbog poticaja države. Imamo potencijale, naročito uz obalu. Nije lako nositi se s konkurencijom, ali uspijevamo zbog kvalitete komponenti koje su iz Japana, Tajvana, Europe i Kine. Tako će se naši proizvodi naći u UAE-u, kao što se već prodaju u europskim zemljama, među kojima je Danska, u koju smo isporučili module i za školu. Toga ne bi bilo bez stalnog razvoja, pa tako je pri kraju izrada hibridnog modula koji će proizvoditi i električnu energiju i toplu vodu', napomenuo je Branko Tamašić, suvlasnik Solvisa, poduzeća u koje je u početku uloženo 4,5 milijuna eura, a kasnije još četiri milijuna u opremu i tehnologiju. 'Ovo je dobar primjer tvrtke koja doprinosi razvoju i rastu, osobito izvoza, a Vlada kroz programe poticaja korištenja obnovljivih izvora energije i povećanja energetske učinkovitosti indirektno pridonosi tome. Za stvaranje novih zelenih radnih mjesta bitno je da imamo i da potičemo tvrtke poput Solvisa koje svoj razvoj temelje na visokoj tehnologiji što manje onečišćuje. Solvis pravi solarne module za proizvodnju električne energije i 90 posto prihoda ostvaruje na stranim tržištima. Tvrtka ima u planu sagraditi i fotonaponsku elektranu iz koje bi proizvodila električnu energiju potrebnu za rad, za što će dobiti državne poticaje', rekao je prilikom obilaska Solvisa ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović te ukazao na to da je ove godine za energetsku obnovu otišlo 60 milijuna kuna jer je interes građana i tvrtki deset puta veći nego prije, što potvrđuje i 12 tisuća prijavljenih na natječaje za povećanje energetske učinkovitosti. Naglasivši da se radi o dobroj sinergiji gospodarstva i programa Vlade, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller najavio je subvencije na području energetske učinkovitosti idućih sedam godina zahvaljujući novcu iz fondova EU-a.