tportalova nagrada

Njihova izvrsnost prepoznata je globalno: Pogledajte tko su kandidati za Vizionara godine u kategoriji biznisa

16.01.2024 u 12:02

Bionic
Reading

Namještaj, lijekovi, vino, solari, pa čak i iluzije - sve nabrojeno proizvodi su na osnovi kojih je pet poduzetnika izgradilo super uspješne poslovne priče, prepoznate i izvan granica Lijepe Naše. Njihova izvrsnost donijela im je ulazak u finale tportalove nagrade Vizionar godine u biznis kategoriji nakon što su prikupili najviše nominacija

Godišnja nagrada tportala Vizionar godine dodjeljuje se u pet kategorija – gospodarstvo, tehnologija, društvo, kultura i sport, uz posebnu krovnu nagradu.

Kao i lani, Vizionar je krenuo okupljanjem tportalovih 100 - sto ključnih suradnika, komentatora, sugovornika, analitičara i kroničara medija koji utječu na sadržaj news portala nominiralo je svoje vizionare godine u svakoj pojedinačnoj kategoriji.

Zatim je odabrano pet kandidata s najviše nominacija u svakoj kategoriji. Glavni žiri glasovat će o njima, izabrati pobjednike u svih pet kategorija te krovnoga vizionara za 2023. godinu. Proglašenje dobitnika održat će se na svečanoj konferenciji 14. veljače u Zagrebu.

U kategoriji gospodarstvo finalisti su: Ivo Usmiani, Tomislav Knezović, Slaven Kordić, Velimir Korak i Stjepan Talan.

Ivo Usmiani, osnivač i predsjednik Uprave JGL-a

Probijanje na globalno farmaceutsko tržište svojim proizvodima i dosezanje 1200 zaposlenika zahtijeva nevjerojatnu predanost i pomicanje granica. JGL je lani završio veliku trogodišnju investiciju vrijednu 53 milijuna eura, a ona objedinjava istraživačke, razvojne i proizvodne kapacitete. Svoje poslovno carstvo Usmiani je izgradio na temeljima laboratorija za izradu i kontrolu magistralnih i galenskih pripravaka Ljekarne Jadran u Rijeci, kada je osnovao Jadran-galenski laboratorij (JGL) kao prvo u potpunosti privatno farmaceutsko dioničko društvo u Hrvatskoj. Prve godine postojanja, 1991., JGL je ostvario 1,5 milijuna kuna prihoda. Danas, 33 godine kasnije, to je brzorastuća farmaceutska kompanija sa stalnim širenjem na novim tržištima i s novim proizvodima. Gotovo 85 posto prihoda ostvaruju izvan Hrvatske te se njihovi proizvodi prodaju na 60 tržišta diljem svijeta. Godišnji promet JGL-a iznosi gotovo 200 milijuna eura.

Tomislav Knezović, vlasnik i direktor Prostorije

Knezović je serijski poduzetnik čija je vizija jednostavna - stvarati proizvode vrhunske kvalitete. Od Prostorije je u kratkom vremenu stvorio punokrvnu dizajnersku tvrtku koja projektira moderne obiteljske i poslovne prostore diljem Europe i šire. Nakon dugo vremena ona je bila prvi pravi iskorak hrvatskog dizajna na svjetskom tržištu, a fokusiranjem na vrhunsko dizajniranje, kvalitetu i održivost gradi imidž i otvara vrata drugima. Namještaj koji nastaje u Sv. Križu Začretju krasi interijere svjetskih hotela s pet zvjezdica, mnoge restorane, kancelarije velikih svjetskih korporacija (Google, Microsoft, PwC itd.), ali i ured francuskog premijera.

Slaven Kordić, rukovodeći partner u investicijskoj tvrtki Invera EP

Nakon investicije tvrtke Invera EP, Muzej iluzija postao je najveći lanac privatnih muzeja na svijetu i jedan od najbrže rastućih kulturnih proizvoda. A tek počinju. Uz 42 lokacije diljem svijeta, među kojima su i one elitne, poput Las Vegas Stripa, otvorene ove godine, do 2026. godine planiraju imati 100 lokacija. Otvaranje novih muzeja vodi tim iz zagrebačkog ureda te u Hrvatsku donosi nevjerojatno znanje i neustrašivost u razbijanju barijera.

Velimir Korak, vlasnik vinarije Korak i restorana s Michelinovim zvjezdicama

Iza obitelji Korak uzbudljivo je putovanje - od malog vinskog podruma na padinama zaboravljene Plešivice do turističkog bisera jedne od najuzbudljivijih domaćih vinskih regija i prvog Michelinovog fine dining restorana na širem području. Početkom 90-ih godina Korak, enolog po struci, počeo je ozbiljnije razvijati svoju vinariju, a ulaskom u 2000-e sa suprugom Mirjanom otvara i malenu klet kako bi posjetiteljima na degustacijama vina mogli ponuditi i hranu. Njihov sin Bernard, danas cijenjeni chef kuhinje, pokrenuo je luksuzno uređen restoran.

Stjepan Talan, vlasnik i direktor Solvisa

Varaždinski Solvis kontinuirano inovira i raste u iznimno konkurentnoj niši solarnih elektrana. Trudom i marljivim radom te stalnim inovacijama koje su ih povezale s renomiranim partnerima pozicionirali su se kao ponuđač cjelovitih rješenja za solarne elektrane, od malih obiteljskih kuća do velikih industrijskih projekata. Prošle godine završili su radove na opremanju Googleova kampusa, a cijeli krov na njemu napravljen je od njihovih solarnih panela. Solvis podiže dodanu vrijednost industrije cijelog varaždinskog područja. Tvrtku je osnovao Stjepan Talan 2008., a prije toga je radio u farmaceutskoj industriji. Najveći dio proizvodnje Solvisa izvozi se na zapadnoeuropska te tržišta Kanade i SAD-a, a zapošljava gotovo 300 djelatnika.