očekivano

Njemačko gospodarstvo blago palo u zadnjem kvartalu 2022.

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 30.01.2023 12:58
  • Objavljeno 30.01.2023 u 12:58
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Ying Tang/NurPhoto / Shutterstock Editorial

Njemačko gospodarstvo blago se smanjilo u četvrtom tromjesečju 2022. godine, objavio je u ponedjeljak ured za statistiku, istaknuvši smanjenu potrošnju građana u usporedbi s ljetnim mjesecima.

U razdoblju od listopada do prosinca gospodarstvo je prema sezonski, kalendarski i cjenovno prilagođenim podacima smanjeno za 0,2 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je, prema revidiranim podacima, poraslo za 0,5 posto.

Usporedba sa zadnjim tromjesečjem 2021. pokazuje rast aktivnosti, prema cjenovno prilagođenim podacima, za 0,5 posto. Cjenovno i kalendarski prilagođeni podaci pokazuju rast aktivnosti za 1,1 posto.

Destatis napominje da je lanjsko četvrto tromjesečje u prosjeku imalo 1,2 radna dana manje nego isto razdoblje 2021.

Ukupno je u prošloj godini najveće europsko gospodarstvo, prema cjenovno prilagođenim podacima, poraslo za 1,8 posto, izvijestio je Destatis, Cjenovno i kalendarski prilagođeni podaci pokazuju rast po stopi od 1,9 posto, utvrdio je Destatis, snizivši procjenu za 0,1 postotni bod.

Osobna potrošnja bila je glavni oslonac gospodarstva, a u četvrtom je tromjesečju, prema sezonski, kalendarski i cjenovno prilagođenim podacima, bila niža nego u razdoblju od srpnja do rujna, napominju statističari.

Vlada je nedavno procijenila da će pad aktivnosti na prijelazu godine vjerojatno biti blaži i trajat će kraće no što se očekivalo prošle jeseni, prognoziravši skromni rast aktivnosti u cijeloj 2023., za 0,2 posto. U listopadu bili su prognozirali pad aktivnosti za 0,4 posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!