prvi put u tri tjedna

Nijemci ponovno naručuju isporuku plina Sjevernim tokom 1

19.09.2022 u 11:53

Bionic
Reading

Njemački kupci ruskog prirodnog plina ponovno su rezervirali kapacitete plinovoda Sjeverni tok 1, prvi puta od njegovog zatvaranja prije otprilike tri tjedna, pokazali su u ponedjeljak podaci njemačkog operatera

Kupci su od osam do devet sati ujutro za današnji dan rezervirali kapacitete Sjevernog toka 1 za transport 3.652.554 kilovatsata (kwh/h) plina cjevovodom OPAL na istoku Njemačke, pokazuju podaci na internetskoj stranici njemačkog plinovoda.

Plinovodom NEL trebalo bi po rezervacijama u istom razdoblju biti transportirano 14.291.845 kwh/h plina, pokazuju podaci NEL-a. OPAL i NEL povezuju Sjeverni tok 1 s krajnjim korisnicima u Njemačkoj, napominje Reuters. Njemački operateri plinovoda nisu odmah odgovorili na upit da komentiraju podatke. Sjeverni tok izjavio je za Reuters da ne može potvrditi da su njemački kupci zatražili isporuku plina Sjevernim tokom 1 u ponedjeljak.

Zahtjevi za isporuku nisu pokazatelj da plin stvarno prolazi plinovodom. Rezervacije su bile vidljive na internetskim stranicama njemačkih plinovoda, ali internetska stranica operatora Sjevernog toka 1 u ponedjeljak nije prikazivala rezervacije.

Sjeverni tok 1 daleko je najveći ruski plinovod prema Europi i transportira do 59,2 milijarde kubičnih metara plina godišnje. Rusija je krajem kolovoza obustavila isporuke Sjevernim tokom 1 radi održavanja koje je trebalo trajati tri dana. Obustava je produljena na neodređeno vrijeme zbog, kako tvrdi ruski Gazprom, blokiranog povrata turbine sa servisa u Siemens Energyju.

  • +5
Sjeverni tok 2 Izvor: EPA / Autor: CLEMENS BILAN

Nakon blokade u Kanadi turbina je ipak dopremljena u Njemačku, ali Gazprom je ne može preuzeti jer nije dobio dokumetaciju potrebnu za transport i popravak. Zamjenik izvršnog direktora Gazproma Vitalij Markelov rekao je početkom rujna da Sjeverni tok 1 neće nastaviti s radom dok Siemens Energy ne popravi neispravnu opremu. Siemens Energy priopćio je da ne razumije informacije koje je dobio od Gazproma.

Moskva predlaže da Njemačka otvori Sjeverni tok 2, koji je izgrađen prije godinu dana, ali Berlin je zamrznuo njegovo otvaranje samo nekoliko dana prije početka ruske invazije na Ukrajinu krajem veljače, napominje Reuters.