plinska kriza

[VIDEO] Objavljen spot kojim se prijeti Europi: 'Zima će biti duga'

08.09.2022 u 09:55

Bionic
Reading

Prije dva dana objavljen je spot u kojem se Europi prijeti nestašicom plina ove zime. Spot prati pjesma 'Zima će biti duga' pjesnika i poznatog ruskog glumca Jurija Vizbora, a izvodi je njegova unuka Varvara Vizbor

U spotu koji kruži društvenim mrežama, a za koji se navodi da je Gazpromov, iako ga nema na njihovim službenim kanalima, objavljeni su kadrovi Bruxellesa, Berlina, Pariza i Londona okovanih snijegom i ledom te s pogledom na plinovod Sjeverni tok i znakovitim kadrom zatvaranja ventila.

'Gle, preko rijeke, tiho umire jesen, mašući žutom rukom (...) I razbijajući snježne nanose, sunce pada na proljeće… Ali zima će biti duga - samo sumrak i snijeg', dio je stihova pjesme kojom je upućena poruka Europi.

Zima će biti duga Izvor: Društvene mreže / Autor: gazprom

Podsjetimo, ruski Gazprom objavio je u petak da do daljnjeg neće slati plin u Europu Sjevernim tokom 1 jer je utvrđeno da na glavnoj plinskoj turbini na kompresorskoj stanici Portovaja u blizini Sankt Peterburga curi ulje. Kompanija je prošlog tjedna obustavila isporuke zbog trodnevnog održavanja i plin je ponovo trebao krenuti u Europu u subotu rano ujutro, ali to se nije dogodilo.

Siemens Energy je u subotu objavio da nitko nije tražio da obavi popravak, da curenje ulja ne bi trebalo utjecati na funkcionalnost turbine te da se kvar može popraviti na licu mjesta.

Tvrtka je također navela da su Portovaji na raspolaganju druge turbine.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov ponovio je u ponedjeljak stajalište Moskve da su problemi s isporukom plina iz Rusije isključivo rezultat zapadnih sankcija.

Europa je optužila Rusiju da koristi plin kao oružje za odmazdu zbog sankcija uvedenih Moskvi nakon invazije na Ukrajinu.