curevac

Njemački kompanija koja radi cijepivo za koronavirus uvrstila dionice na njujoršku burzu

14.08.2020 u 13:53

Bionic
Reading

Njemački CureVac uvrstio je dionice u kotaciju njujorške burze kako bi prikupio novac za ispitivanje cjepiva protiv koronavirusa i petak će biti prvi dan trgovanja vlasničkim vrijednosnim papirima njemačke biotehnološke kompanije

CureVac želi inicijalnom javnom ponudom (IPO) na njujorškoj burzi pribaviti oko 245 milijuna dolara, pri čemu oko 150 milijuna dolara namjeravaju iskoristiti za financiranje sofisticiranih kliničkih ispitivanja potencijalnog cjepiva.

Dodatnih 50 milijuna dolara namijenili su proširenju kratkoročnih proizvodnih kapaciteta, prema burzovnom prospektu.

Najveći dioničar CureVaca Dietmar Hopp, suosnivač njemačkog softverskog diva SAP-a trebao bi nakon IPO-a zadržati kontrolu nad CureVacom kupnjom dodatnih dionica u vrijednosti 100 milijuna dolara. Njegov bi udio trebao biti nešto manji od 50 posto.

Njemačka državna razvojna banka KfW trebala bi preuzeti udio nešto manji od 17 posto a dok bi onaj britanske farmaceutske kompanije GlaxoSmithKline trebao biti nešto veći od osam posto.

Njemačka vlada uložila je u lipnju preko razvojne banke 300 milijuna eura u CureVac u namjeri da spriječi eventualna inozemna preuzimanja.

CureVac spada među brojne svjetske tvrtke koje rade na potencijalom cjepivu protiv koronavirusa i nije prva koja se odlučila uvrstiti dionice u burzovnu kotaciju kako bi pribavila novac.

Kineska tvrtka Cansion, čije su dionice već izlistane na hongkonškoj burzi, uvrstila ih je u četvrtak i u kotaciju burze u Šangaju. U današnjem trgovanju cijena im je u više navrata snažno rasla i u jednom je trenutku čak udvostručena.