poslovni rezultati

Njemački Allianz s manjim prihodom na kraju 2022.

17.02.2023 u 15:14

Bionic
Reading

Njemački osiguravateljski div Allianz izvijestio je u petak da mu je prihod u četvrtom kvartalu 2022. godine pritisnuo slabiji rezultat u odjelu upravljanja imovinom. Ukupan prihod smanjen je 4,5 posto, na 36,7 milijardi eura, objavio je Allianz.

Ključni odjel za upravljanje imovinom zaključio je tromjesečje s nižim prihodom, koji odražava pad ukupne imovine pod upravljanjem Allianza u 2022., za 18 posto, na 2,1 bilijuna eura, pokazuje poslovno izvješće.

Neto dobit pripisiva dioničarima iznosila je u četvrtom tromjesečju dvije milijarde eura. U istom razdoblju 2021. godine kompanija je poslovala s neto gubitkom od 292 milijuna eura, pokazuje poslovno izvješće.

Operativna dobit porasla je pak u razdoblju od listopada do prosinca 12,7 posto, na četiri milijarde eura, odražavajući snažne rezultate u segmentu poslovanja sa životnim i zdravstvenim osiguranjima.

U cijeloj prošloj godini Allianzov prihod bio je 2,8 posto veći nego u 2021. i iznosio je 152,7 milijardi eura.

Operativna dobit uvećana je 5,7 posto, na 14,2 milijarde eura, zahvaljujući u prvom redu rezultatima u segmentima osiguranja imovine i osiguranja od nesreće te životnog i zdravstvenog osiguranja. Allianz isti iznos očekuje i u 2023., "plus-minus milijardu eura".

Neto dobit pripisiva dioničarima dosegnula je lani 6,7 milijardi eura i bila je za 1,9 posto veća nego u 2021., stoji u priopćenju Allianza.

Njemačka kompanija bavi se osiguranjem, ali spada i među najveće novčane menadžere u svijetu preko investicijskog diva PIMCO-a i Allianz Global Investorsa (AGI).

Njegovi fondovi našli su se 2021. pod povećalom američkog ministarstva pravosuđa zbog ogromnih gubitaka u oscilacijama na tržištima dionica koje je potaknulo širenje covida 19.

Američka komisija za sigurnosnice i tržišta dionica (SEC) pokrenula je istragu u 2020. nakon što je mirovinski fond učitelja u Arkansasu podnio tužbu, tražeći 774 milijuna dolara odštete. Tužbe su podnijeli i brojni drugi ulagači, uključujući mirovinske fondove u javnom sektoru.

U svibnju prošle godine ministarstvo pravosuđa objavilo je da je Allianz pristao platiti šest milijardi dolara, a njegov američki odjel za upravljanje imovinom prihvatio je krivnju za prijevaru.  

Među najvećim razlozima pada vrijednosti imovine pod upravljanjem na kraju 2022. Allianz navodi kretanja na tržištu, iako je na njihov pad utjecao i odljev novca povezan s gašenjem poslovanja AIG-a u SAD-u.

Segment upravljanja imovinom tako je jedini od velikih poslovnih odjela Allianza poslovao s nižom operativnom dobiti u 2022. nego u godini ranije.

Temeljem cjelogodišnjih razultata uprava će predložiti isplatu dividende od 11,40 eura po dionici, što je za 5,6 posto više u odnosu na 2021., izvijestili su.